„Хуморина“ - Празник на хумора в Одеса, Украйна - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
„Хуморина“ - Празник на хумора в Одеса, Украйна
Автор: Елена Исаева

Одеса е красив и много интересен град, който се намира в Украйна, на брега на Черно море. Основан е от Екатерина Велика още през XVIII век. Градът е важно пристанище и културен център в страната. Това е един от най – големите и красиви градове, намиращи се на Черно море.

В Одеса има многобразие от интересни архитектурни стилове. Всяка сграда тук носи своето приказно очарование. Със своето кокетство и архитектура, градът очарова още от първа среща с него. Градът е бил културен и образователен център за много от европейски страни. Тук са живяли и творили много известни европейски литературни творци, като Пушкин, Гогол, Адам Мицкевич и дори Христо Ботев, Иван Вазов и много други.

„Хуморина“ - Празник на хумора в Одеса, Украйна
Снимка: pixabay.com

Със своите красиви сгради и забележителности Одеса неслучайно е наречена перлата на Черно море. Градът има свои традиции и празници, които празнува и се слави със своето прословуто чувство за хумор. За това тук всяка година на 1 април се провежда празник на хумора, наречен „Хуморина“. В този ден градът се изпълва с много хора от цялата страна, които участват в забавни състезания по надлъгвания, организират се сатирични маскаради, различни хумористични сценки, карат коли, украсени със забавни лозунги. Всеки участник се представя в собственръчно приготвен костюм, някои дори се обличат като клоуни. От всякъде прииждат веселяци, доброто настроение превзема всички улици и площади на града. Забавляват се от малки до големи. Организират се спускания със ски, кънки и всякакви пригодени за целта средства по небезизвестното стълбище на Потьомкин. Това е една от главните атракции на Одеса, символ на града. 192 стъпала, замислени като параден вход към града откъм морето, интересни със своята оптична илюзия, която създават. Изградено е в переспектива – в най – ниската част е по – широко, в най – високата част е почти наполовина по – тясно.

„Хуморина“ - Празник на хумора в Одеса, Украйна
Снимка: pixabay.com

Първоаприлският веселяшки празник се чевства вече повече от 30 години. Веселата хумористична процесия преминава по кокетната улица Дерибасовска, на която от двете страни има красиви кафенета и ресторанти, продължава през града, докато достигне до Куликово поле, където завършва с поп концерт и краисиви цветни фойерверки.

За доброто настроение на всички местни и туристи любезните домакини показват и своето гостоприемство. Навсякъде ще сте добре дошли, ще ви посрещнат с вкусни местни гозби и лакомства. Този празник не е за изпускане. Подарете си поне един такъв!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин