Празникът „Свети Дух“ на Азорските острови - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Празникът „Свети Дух“ на Азорските острови
Автор: Елена Исаева
Празникът „Свети Дух“ на Азорските острови
Снимка: pixabay.com

Азорските отрови са 9 на брой вулканични острова в Атлантическия океан, принадлежащи на Португалия. Името произлиза от португалската дума azures, която означава лазурен. Те са най – отдалечената населена част на Европа. Поради вулканичния им произход, и в съчетание с благоприятния влажен климат, почвите тук създават добри предпоставки и условия за отглеждане на редица ендемични видове растения.

 

Едно от най – красивите растения, които виреят само тук е азорината, хортензията, рзстяща на острова е с уникален син цвят. Срещат се и други интересни растителни и дървесни видове, както и различни рядко срещани и ендемични за островите птици. На територията има и няколко минерални басейна. Със своята екзотичност и ненадмината красота привличат ежегодно хиляди туристи.

Празникът „Свети Дух“ на Азорските острови
Снимка: pixabay.com

 

Природата и географските дадености позволяват на туристите, озовали се тук, да изживеят своя вълшебен рай по време на почивката си. Тук има много защитени територии, до които можете да се разходите. Ще бъдете очаровани от величествената природа. Разхождайки се из островите, където и да се намирате ще бъдете заобиколени от много зеленина, екзотични цветя с причудливи форми и цветове.

Празникът „Свети Дух“ на Азорските острови
Снимка: pixabay.com

 

Навякъде по всичките девет острова всяка година  в неделята след Великден, се празнува празникът на „Свети Дух“. Хиляди хора, местни , както и тези от чужбина, които се прибират специално за празника, стават свидетели на най – голямото събитие, празнуващо се на островите. Празненството продължава цели седем седмици. Много семейства наддават, за да се сдобият с честта да станат кръстници, и да получат знамена и корони на Светия Дух. Тези принадлежности остават при тях в домовете им през цялото време на провеждане на празника.

Празникът „Свети Дух“ на Азорските острови
Снимка: pixabay.com

 

Кулминацията на фестивалa е, когато в нощта срещу последната неделя, започва да тече нов тридневен период на честване. Яде се специална храна от месо и хляб, багословена от свещенник, раздава се храна и на бедните. Украсяват се всички статуи, на следващия ден преминава празнично шествие. Във всяка общност на островите се избира по една млада жена, която представлява кралица Изабела. Кралицата е била радетелка за бедните, криела е храна в престилката си, за да я занесе на бедните. Омъжена била за неверния крал Диниш I, от когото тя криела своята мисия. Но веднъж я пресрещнал преди да занесе храната, и на въпроса му какво носи, тя казала, че носи рози. Огромна бил изненадата и като отворила престилката си и видяла, че наистина има рози в нея.  Всички избрани кралици на фестивала се събират в Понте Делгада, където протича най – големият празник. Има много веселие, танци и забава. Определено си заслужава поне еднъж да бъдете част от този прекрасен празник.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин