Предколеден Фермерски фест в парка Заимов - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Предколеден Фермерски фест в парка Заимов
Автор: Peika.bg

50 производители, занаятчии и творци от цялата страна ще се представят на празничното събитие, което е част от Календара на културните събития на София

Слънчеви райски ябълки, лековит мурсалски чай, имуностимулиращи мед и пчелни продукти, сок от арония, вино, прясна паста, млечни и месни продукти, риба и яйца, ядки и тахани, сладка и конфитюри, сокове и сиропи са само част от асортимента на празничното издание на Фермерски фест Парк Заимов 2020.

На 20 декември, неделя, от 11 до 18 часа, в алеята към театър София в столичния Парк Заимов 50 малки производители, занаятчии и творци ще представят кулинарни традиции и разнообразие от всички краища на България. В обособени шатри ще се представят една дългогодишна инициатива - Резиденция Баба на Фабрика за идеи, и една нова, но с участието на утвърдени лица и имена от родната ни музикална сцена - MEET THE ARTIST ● МУЗИКАТА Е ПРАЗНИК.

В края на тази тежка за всички година, жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на изобилие от вкусове, цветове и аромати, родени на българска земя - сезонни плодове и зеленчуци, разнообразие от традиционни продукти от козе, овче и краве мляко, вино, директни плодови сокове, сиропи, чайове, шафран и продукти с шафран, мед и пчелни продукти, пречистено краве масло гхи, сладка и конфитюри, ядки и тахани. И още - занаятчийски хляб с квас, печива, прясна паста, безглутенови сладкиши, кето баници и други вкусотии от 3 кулинарни ателиета. Тъй като продажбата на храни и напитки за консумация на място е забранена, всичко това ще бъде удобно пакетирано за вкъщи.

С включването на арт и занаятчийска зона като неотменна част от събитията си, Кооперация Хранкооп има за цел да предложи качествена местна алтернатива на масовото предпразнично пазаруване, да подкрепи български занаятчии и творци, и да напомни за устойчивия начин на живот чрез популяризиране на техники като рециклирането и използването на естествени материали. Ръчно изработени аксесоари и бижута, декоративни дъски за рязане и сервиране, декорации и изделия за дома са сред възможностите за подаръци за празниците. Производители на натурална българска козметика с готовност ще разясняват ползите от употребата на чисти съставки в грижата за лицето, косата и тялото.

В арт зоната ще ви очакват и от “Резиденция Баба” - една инициатива на Фабрика за идеи, която от 2015 година насам свързва млади градски хора с възрастни от села из цяла България, като така предава и съхранява регионални традиции, както и подкрепя бабите чрез разпространението на създадените от тях продукти. В неделя, на 20-и ще можете да закупите от техните топли плетива, както и Коледна украса.

В обособена шатра ще се представи и инициативата MEET THE ARTIST ● МУЗИКАТА Е ПРАЗНИК, чрез която посетителите ще могат да се срещнат с едни от най-активно творящите артисти и музиканти у нас, да послушат тяхната музика и дори да я отнесат у дома с лично послание. През целия ден из фестивалното пространство ще звучи качествена съвременна българска музика за доброто настроение на посетителите и на участниците.

Взети са всички противоепидемични мерки като еднопосочно движение, достатъчно пространство за отстояния между участниците, употреба на предпазни средства - маски, ръкавици и дезинфектанти. Осигурени са тоалетни и чешма, които ще се дезинфекцират на всеки час, както и ще бъде засилен контролът за спазване на дистанцията между посетителите.

В подкрепа на малките производители

Хранкооп възражда кооперативния модел, чрез който малките производители на чиста храна не само оцеляват, но и се развиват и увеличават като численост. Кооперацията на производители и потребители успешно разпространява своя модел и в други градове, където се провеждат фермерски пазари - Пловдив, Варна, Бургас, Добрич, Балчик, Банкя и др.

Почитателите на чистата храна, отгледана с грижа към природата и хората могат да открият тези продукти и на ежеседмичните пазари, организирани от Хранкооп: Фермерски пазар Иван Вазов - всяка сряда от 12 до 18 ч., Фермерски пазар Добрич - всеки четвъртък от 10 до 15 ч., Фермерски пазар Римската стена - всяка събота от 9 до 14 ч., Фермерски пазар Банкя - всяка събота от 10 до 14 ч.

Събитието можете да следите в неговата фейсбук страница: Фермерски фест Парк Заимов

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин