Чудните скали и пресъхва ли язовир Цонево? (снкмки преди и сега) - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чудните скали и пресъхва ли язовир Цонево? (снкмки преди и сега)
Автор: Peika.bg

Чудните скали е природна забележителност в България, която е разположена в област Варна, на 4 км южно от село Аспарухово. Обявена е за такава през 1949 г. Площта ѝ е 12,5 хектара. Целта на обявяването е опазването на скалните образувания, което забранява промени, увреждащи естествения образ на скалите и околния пейзаж и природа.

„Чудни скали“ се намират на брега на язовир „Цонево“, представлява съвкупност от три скални масива с форма на игли с височина между 15 и 40 – 50 метра. Скалният феномен е получен в резултат на действието на ерозията на вятъра и водите на река Луда Камчия върху меката варовикова скала. През цялата дължина на Чудните скали са прокопани три тунела, през които преминава автомобилния път между селата Аспарухово и Добромир. В съседство минава главният път, свързващ градовете Провадия и Айтос, както и железопътната линия Варна–Пловдив.

В националния Регистър на защитените територии и защитените зони в България се намира под код № 3. Попада в териториалния обхват на Регионална инспекция по околната среда и водите – Варна и Регионална дирекция по горите – Варна. Частично се припокрива с обявената за защитена зона по Директивата за птиците Камчийска планина.

Получихме актуални снимки от Чудните скали и язовир "Цонево" със силно обезпокоителна информация и коментар:

"Популярните снимки на феномена Чудните скали до с.Аспарухово на яз.Цонево привличат много пътешественици, но след като отидохме на 16.05.2020г. останахме слабо казано разочаровани - бяхме потресени от тъжната картина на липсващата вода! Точно под скалите тече само едно поточе! Няма вода,няма рибари,няма риби,птици...Пълна скръб! Историята е същата като на яз.Студена!"

Снимки ПРЕДИ (2014г.)

Снимки СЕГА (2020г.)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин