Приказна красота - езерата на Италия част 2 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Приказна красота - езерата на Италия част 2
Автор: Елена Исаева

Езерото Гарда, със своята огромна площ е приютило още населени места, кое от кое по – красиво и по – завладяващо.

Малчезине е от по - големите селища по бреговете на Лаго ди Гарда. То може би е и едно от по – атрактивните, с изключително добра туристическа инфраструктура. То пази спомените на редица известни артисти и писатели, които са идвали да се докоснат до красивата природа, да научат историята на това място и да творят своите шедьоври.

Приказна красота - езерата на Италия част 2
Снимка: pixabay.com

 

Тук Гьоте е обичал да отмаря, като междувременно е направил и няколко скици на замъка и на града през 1786 г., които днес може да се видят в градския музей. А австрийският художник символист Густав Климт е рисувал красивите селища по източния бряг на езерото с помощта на телескоп.

Първите сведения за живот в Малчезине са за етруските, за които са открити документи, датиращи от 500 г. пр. н. е. През вековете то е заваладявано от римляни, остроготи, лангобарди и алемани. И днес може да се видят запазени останки от замък, ползван през вековете за укрепление.

Пескиера дел Гарда е също важен туристически център, това е и най – голямото пристанище на езерото. Градът е заобиколен от защитна стена, достроявана през 1556 г. по проект на венецианците, няколкостотин години по – късно, австрийците добавят още две укрепеления. Днес тя има форма на звезда.

Голяма атракция в района на града е Гардаленд. Само на около 2 км от гарата на Пескиера дел Гарда ще се озовете в най – големия атракционен парк в Италия - Гардаленд, класиран от Форбс на 5 – то място в света сред всички подобни атракциони. От гарата има безплатен превоз.

Атракциите тук са за всички – разделени са на четири основни групи : адреналин, фантазия, шоу и приключения. Всеки според възрастта и интересите си ще намери със сигурност своите фаворити.

В близост до Пескиера дел Гарда има и още два парка за забавления, които ще ви накарат да се върнете в детските години и да се почувствате на върха на щастието – Канева Аквапарк и Мувиленд Парк. Отделете и за тях повечко време.

Сирмионе е друго чудо на брега на езерото Гарда, неслучайно го наричат Перлата на Гарда. Ако Лимоне сул Гарда е най – красиво откъм природни дадености, то тук в Сирмионе красотата е в уникалното съчетание и съжителство между история и природа. Историческият му център се простира на 2,5 км. навътре в езерото, като образува интересния полуостров Сирмио.

Предполага се, че Сирмионе е възникнал като малко рибарско градче още от времето на неолита, а къщите на жителите му са били поставени на кокили. В подножието на Алпите са открити и други подобни праисторически селища, които през 2011 г. са вклюени в Списъка за Световно и културно наследство на ЮНЕСКО.

В Сирмионе са запазени множество архитектурно – исторически и културни забележителности, датиращи от I век пр. н. е. Грото ди Катул е най – известната сред тях и днес дори може да се каже, че е емблемата на града. Това е и най – старата римска постройка в Северна Италия.

Друг емблематична сграда за Сирмионе е замъкът Скалигер, известен още като Рока Скалигера, строен от лангобардите, а по – късно през IX век дострояван и разширен от франките. От 1277 г. до 1387 г. замъкът е влдаение на фамилията дела Скала, откъдето е останало и името му. В замъка се помещава и музей, в който се съхраняват интересни предмети от средните векове.

Също така би разпалил интереса ви и Палацо дей Капитани дел Лаго – някогашното седалище на венецинските владетели на областта. Има и няколко църкви, които също можете да разгледате. А ако се качите на лифта ще имате възможност да изминете денивалцията от начална точка с 65 м. надморска висчоина до 1780 м. крайна точка, откъдето гледките към езерото са повече от уникални.

За Гарда една ваканция не е достатъчна. Посетите ли веднъж региона, със сигурност ще искате да се върнете отново.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин