Приказна красота - езерата на Италия - част 1 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Приказна красота - езерата на Италия - част 1
Автор: Елена Исаева

Италия е една от държавите, които са най – посещавани от туристи. С нейната древна история, архитектурни шедьоври, богатство от музеи и културно – исторически обекти, прекрасни слънчеви плажове, красиви зимни ски - курорти и вкусна храна, тя се нарежда сред най – желаните туристически дестинации. Около 40 млн. туристи годишно посещават страната на ботуша, както я наричат, поради формата и очертанията на контура, който заема на световната карта.

 

Освен с всички известни исторически забележителности, Италия привлича и със своите природни дадености. В страната има няколко езера, около които има населени места, където може да отседнете и да изкарате невероятна и запомняща се ваканция. Не случайно много известни и популярни хора от цял свят си купуват къщи около италианските езера, като ги превръщат в прекрасни вили, в които намират убежище за релакс и усамотяване, далече от хорската суета и недостатъците на това да си известен. А езезрата предлагат красива природа, уникални метса за разходка, свеж въздух, възможност за плаж и пълноценна почивка. Ще ви запозная с най – известните сред езерата, може да си харесате някое и да планирате следващия си годишен отпуск за някое от тези прекрасни места.

Приказна красота - езерата на Италия - част 1
Снимка: pixabay.com

Най – голямото сред всички италиански езера е езерото Гарда. Намира се в подножието на Алпите и красивата долина на река По и заема площ от 370 кв.км., като няколко области имат излаз на него – Ломбардия, Венето и Трентино – Алто Аридже. По произход езерото е много старо – образувало се е по време на ледниковата епоха, преди около 1,5 милиона години. Водата в езерото е крситално чиста, благодарение на топенето и стичането към езерото на чист сняг от склоновете на Алпите.

Районът на езерото е почти целогодишно огрян от слънчеви лъчи, климатът е средиземноморски и това позволява възможността езерото да бъде гостоприемно и предлагащо така желания релакс почти през цялата година. А дори през зимата и цените за настаняване са по – ниски и независимо, че водите тогава са студени разходките наоколо са прекрасна възможнсот за почивка, а гледките са изумително красиви. Както и туристите са много по – малко, което позволява пълноценно уединяване.

Приказна красота - езерата на Италия - част 1
Снимка: pixabay.com

 

По крайбрежието на езерото има няколко обосебени места с достатъчно удобни, дори и луксозни удобства за лагеруване. Тук можете да изкарате една незабравима семейна почивка.

Можете да практикувате и любимите си спортни занимания, като например уиндсърфинг, ветроходство, гмуркане с шнорхел, водни ски, риболов или разходка с лодка, разбира се може и просто да поплувате.

Забавленията не спират до тук, на сушата също има възможност да поддържате вашия спортен дух. Може да играете тенис, да опитате планинско колоездене, да се научите да играете голф на пъровкласните игрища и като бонус да се наслаждавате на невероятни гледки, да практикувате парапланеризъм, да покарате ски или да направите разходка сред красивата алпийска природа.

Около езерото има няколко курортни градчета, където може да отседнете.

Гардоне Ривиера се намира на западния бряг на езерото. Това е и отправната точка за раходка с лодка. Има няколко приятни хотела, в които можете да се настаните. Крайбрежната алея е идеална за разходки, на много места има пейки, където да поседите и да се любувате на гледките към езерото, а добре поддържаните цветя ще допринасят за вашето добро настроение.

Най – голямата атракция е домът на поета Габриеле д‘ Ануцио. Също така можете да разгледате и ботаническата градина.

Лимоне сул Гарда е може би най – красивото от всички населени места край езерото. Някога тук са отглеждани лимони, но не това е дало името му. Значението му идва от превода от латински, което означава граница, а самото градче се намира на границата на няколко италиански провинции. Разбира се отглеждат се и лимони, както и масиви с маслини. Купете си от ункално вкусния зехтин, който произвеждат местните.

Бренцоне, Гарда и Дезенцано дел Гарда са също гостоприемни и предлагат възможност за настаняване. В което и от тях да отседнете, ще останете очаровани от красотата на природните дадености, а разходките по улиците сред кокетни заведения и сувенирни магазинчета ще ви накарат да искате да се върнете отново тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин