Природен климатик: Разхлаждаща разходка в Ягодинската пещера при 6 градуса - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Природен климатик: Разхлаждаща разходка в Ягодинската пещера при 6 градуса
Автор: Peika.bg

През горещите юлски дни туристи търсят прохлада в Ягодинската пещера при 6 градуса постоянна температура, информира Сергей Генчев от Туристическо дружество „Родопея“.

Подземията на пещерата са не само удивителна забележителност с красивите карстови форми, но и природен климатик с целогодишната температура от 6 градуса. Потокът от посетители към Ягодинската пещера и района се увеличава през последната седмица с нетърпимите жеги, обясняват от дружество „Родопея“ – Ягодина.

Причудливата пещера е дълга 10.5 км, а туристическият маршрут в нея обхваща 1.2 км. Част от маршрута е достъпен и за хора с увреждания. Ягодинската е третата по дължина пещера в България.

Разхлаждащите разходки из пещерните зали започват със задължителна аклиматизация, за да не бъде рязък преходът от температурата на повърхността и градусите под земята. До 35 градуса отчитат термометрите в село Ягодина и околностите през последните дни, а нощните температури падат до 14 градуса. От Туристическото дружество препоръчват на летовниците да си носят връхни дрехи при посещенията в Ягодинската пещера, защото естественият климатик е с по-скоро зимни стойности. Според Сергей Генчев пещерата е забележителна и с чистия въздух, при който посетители с астматични проблеми се чувстват в целебна атмосфера.

Предимно български туристи посещават карстовата забележителност, а чуждестранните групи са от израелци, украинци, англичани, французи. Пет сватби ще се състоят в ритуалната зала на Ягодинската пещера до края на септември.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин