Пушкар – Индия, камили и едно свещено езеро - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пушкар – Индия, камили и едно свещено езеро
Автор: Екатерина Мандова

Пушкар е малко градче насред пустинния щат Раджастан, което привлича туристи и богомолци от целия свят. Ако искате да сте част от цветен панаир, то съветът ми към вас е да посетите Пушкар през октомври – ноември, по време на свещения месец картика. Тогава градчето се изпълва и с хиляди богомолци, които идват тук, за да се потопят в свещените води на езерото на Пушкар.

Езерото в Пушкар прави мястото толкова известно, защото хиндуистите го считат за лековито. Над 500 храма са построени около езерото, което превръща Пушкар в главен религиозен център.

Според една от легендите едно от главните божества в хиндуизма – Брахма се разгневил на човек, които се опитал да убие децата си. Тогава Брахма го посякъл с оръжието си, което всъщност било лотос. Три листенца паднали от лотоса и където паднали, се появило езеро. Брахма слязъл на земята и дал име на езерото, където лотосът (на санскрит „пушпа“) паднал от ръката на Брахма (на санскрит „кар“). Така не след дълго около езерото се развило и днешното градче Пушкар.

В Пушкар се пригответе за жарко слънце, сух въздух и прашни, нагорещени улици. Усещате, че сте в пустинята от момента, в който слезете от автобуса, така че се въоръжете с вода. Тук поне топлата вода в банята няма да ви липсва, защото въобще не ви е необходима. Почти всяка къща в селцето е превърнала терасата на покрива си в ресторант, така че ви съветвам да се отправите към някоя от тях, тъй като гледката към улиците е необикновена, прохладата осезаема, а индийската напитка ласи незаменим спътник в жегата.

Дори да не сте шопинг-маниаци, в Пушкар няма как да устоите на шарените дюкяни, които предлагат от тениски с изображението на Шива до всякакви цветни дрънкулки и всевъзможни подаръци за всички у дома. Повечето продукти, които вече сте видели из цяла Индия, се изработват именно в Раджастан, така че тук можете да се спазарите много по-изгодно.

Ако посещавате града извън туристическия сезон, освен че ще се насладите на спокойствие, можете да си договорите и по-евтино сафари с камили. Това е главна атракция в града и почти всеки хотел предлага тази възможност. Всъщност, паралелно с потапянето във водите на езерото в Пушкар се провежда и един от най-големите пазари за добитък в света – пазарът на камили. През последните години този пазар добива все по-голяма популярност сред чуждестранните посетители заради своя колорит. Ако сте тук достатъчно рано, ще видите на хоризонта как десетки хиляди камили пристигат в дълги колони. Около града изникват цели палаткови градове за собствениците на камилите, а на специалните арени в продължение на една седмица постоянно се провеждат събития. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин