Разград – забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разград – забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg

Планирали сте посещение в Разград или ще минавате от там по време на следващото ви пътешествие?

Малкият град пази учудващо много и различни места, които да посетите. Тук можете да прекарате един спокоен уикенд, изпълнени с интересни разходки. Ще се учудите, че можете да си почнете и в градска среда!

Вижте нашите предложения за уикенд забележителности. Желаем ви приятни пътешествия из малките, но прекрасни български градове!

Крепостта Абритус

Абритус е един от най-добре проучените и експонирани късноантични градове. Днес всеки може да се разходи около крепостната стена, да влезе през северната порта на града, да се наслади на красива панорама от върха на една от реставрираните кули. Жилища, едно от които е с двор с красива колонада, базилики и многобройни древни ценности пренасят посетителя в неподправената късноантична атмосфера. В Абритус е открито най-голямото в България златно монетно съкровище.

Разград – забележителности за един уикенд

Музеите в археологически резерват Абритус

От 2014 г. в Абритус има интерактивен музей, в който посетителят се среща виртуално с откривателите на град Абритус и сам се превръща в част от живота в античния град. В археологическия резерват има и музейна експозиция, която разказва за живота по тези земи от късния палеолит до Второто българско царство.

*

Kъща-музей "Станка и Никола Икономови" – Разград

Kъща-музей "Станка и Никола Икономови" е открита на 17 април 1980 г. Експозицията, уредена в дома на двамата възрожденци, се състои от фотодокументална част и приблизителна възстановка на бита на семейство Икономови. В първото помещение са експонирани фоторепродукции на портрети и картини, факсимилета на документи, отразяващи живота и дейността на двамата просветители, ксерокопия на книгите им "Земледелие", "Две прикаски за славните жени и за Аза человекомразеца" и "Ерминия" -  ръководство за обучение по взаимоучителната метода. Във второто помещение са показани предмети и лични вещи от всекидневния бит на Икономови, а в следващото е направена възстановка на гостната.

*

Зоопарк Разград

Зоопаркът в Разград се намира на около 10 минути от центъра на града. Той е разположен в градския парк. Входът е без такса. 

*

Храмът "Св. Николай Чудотворец"

Изграден е през 1860 година от майстор Станчо Данаилов. Преустроен е през 1903 година, откогато е и камбанарията му. В храма има много красива дърворезба, 8 големи иконостасни икони, които са сътворени от ръцете на Захарий Цанков и неговият син. В храма има библиотека, която е основана още след Освобождението. 

*

Часовникова кула – Разград

Часовниковата кула в Разград датира от 1864 г. Построена е от тревненския майстор Тодор Тончев, върху основите на по-стара часовникова кула, която е била разрушена заради проблеми в конструкцията ѝ. Кулата се състои от три части: долната и средната части са изградени от каменни блокове във формата на паралелепипед и са отделени една от друга с корниз; горната част е осмостенна дървена надстройка с куполен покрив. Общата височина на кулата е малко над 26 метра а дебелината на зида около 1 метър. часовников механизъм се съхранява в Исторически музей Разград, а сега действащия е от 70-те години на ХХ век.

*

Джамията "Ибрахим паша"

Построена е през 16 век по заповед на Избрахим паша. Той е бил велик везир в периода 1523-1536 година при султан Сюлейман I Великолепни. През 1616 година джамията е достроявана. Масивната квадратна сграда е третата по големина джамия в България. Включена е в каталога на ЮНЕСКО.Момина чешма

Намира се в центъра на град Разград. Има скулптурна фигура на млада жена в антично облекло, която носи на рамото си съд за вода. Момината чешма е един от ярките символи на града, отличава се с оригиналния стил и високите художествени достойнства. 

*

Етнографски музей

Експозицията е представена в залите на три къщи, които са реставрирани. Показано е традиционното семейство, бит и обичаи. Уникални образци от края на 19-ти и началото на 20-ти век, отразяват живота на местното население по това време. Намира се в квартал "Варош".

*

Художествената галерия "Проф. Илия Петров"

В нея се съхраняват около 2080 творби на изкуството на световноизвестни български и разградски художници (Драган Данаилов; Коста Петров, Максим Цанков; Георги Йорданов). През 1972 г. Художествената галерия в Разград е именувана на активният творец, народен художник и народен представител, академик Илия Николаев Петров. 

*

Лесопарк "Пчелина" – Разград

Лесопарк "Пчелина" е активна зона за отдих на гражданите на територията на Разградски регион. Разположен на около 10 километра, югозападно от Разград, сред смесена борова и брезова гора.
Местността представлява долина, с дължина 4 км, разположена в посока юг-север върху полупланински терен и два язовира. Хората наричат местността още Варнело, защото пътят през гората е между Русе и Варна. Двата язовира, разположени един след друг на Пчелинската река, са истинско богатство, защото дават възможност за развитие на различни видове воден спорт и риболов.

***

В радиус от 50 км около Разград можете да посетите още:

* Мавзолеят Демир баба теке край село Свещари
* Свещарската гробница в Историко-археологически резерват Сборяново, в село Свещари 
* Язовир Бели Лом
* Гаговска гробница до село Гагово
* Хаджи Ангеловата къща  в Търговище
* Крепост Ковачевско кале край Попово
* Крепост Мисионис край Търговище

***

Къде да отседнем?

Хотел „Картоон” се намира в центъра на гр.Разград над площад „ Ларго”. Петнадесетежната сграда с причудлива форма се е превърнала в емблема на града.

Той предлага всички удобства на своите гости за една наистина релаксираща почивка. Всички 65 стаи са стилно и уютно обзаведени. Разполагат с удобни спални и единични легла, пълни тоалетни принадлежности, телевизия, интернет, мини бар.

 

Хотелът предлага едни от най–модерните заведения в Североизточна България – ресторант, пиано бар, дискотека, игрална зала и хотелска част.

 

Ресторант „Папараци” е с впечатляващ интериор, съчетан с комфорт и удобство. Ресторантът разполага с две зали от няколкостотин места и лятна градина с най-невероятната панорамна гледка към града, което го прави неповторимо място за провеждане на вашите лични, фирмени или сватбени тържества.

 
Разград – забележителности за един уикенд

Можете да си починете с приятна българска музика и питие в пиано бар „No Mercy” или да се позабавлявате в игрална зала „Prince 1”. Атмосферата за уют се допълва от любезен и лъчезарен персонал и висококачествено обслужване.

За всички актуални оферти на хотела следете във фейсбук

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин