Около Разград: идеи за разходка на 100 км - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Около Разград: идеи за разходка на 100 км
Автор: Михаела Стоянова
Около Разград: идеи за разходка на 100 км

В Разград сте.

Имате свободно време, вдъхновение за пътешествие и бензин за 100 км. Чудите се накъде да поемете за уикенда на 100 км около Разград? Ние имаме няколко идеи за забележителности около Разград, които задължително да посетите, ако се намирате в този регион.

Няма го вашето любимо място около Разград? Добавете го в коментар!

Античният град Абритус

Разстояние от Разград: 2 км

Около Разград: идеи за разходка на 100 км

Около Разград: идеи за разходка на 100 км

Абритус е един от най-добре проучените и експонирани късноантични градове. Днес всеки може да се разходи около крепостната стена, да влезе през северната порта на града, да се наслади на красива панорама от върха на една от реставрираните кули. Жилища, едно от които е с двор с красива колонада, базилики и многобройни древни ценности пренасят посетителя в неподправената късноантична атмосфера.
От 2014 г. в Абритус има интерактивен музей, в който посетителят се среща виртуално с откривателите на град Абритус и сам се превръща в част от живота в античния град. В археологическия резерват има и музейна експозиция, която разказва за живота по тези земи от късния палеолит до Второто българско царство. Повече информация за интерактивен музей Абритус прочетете тук.

Повече информация за античния град Абритус прочетете тук.

***

Исторически музей - Исперих

Разстояние от Разград: 35 км

Историческият музей в Исперих съществува от 1927 г. Той разполага с богата експозиция - над 30 000 експоната - археологически и етнографски материали, снимки, документи и лични вещи на известни личности от града, както и с етнографска къща, приемен център и археологически бази. Музеят организира Дни на културно-историческото наследство на община Исперих, Панаир на царевицата и автопоход по пътя на Шейх Бедреддин, който е бил предводител на въстанието на българите, избухнало през 1413 г

***

Историко-археологически резерват Сборяново (Свещарската гробница)

Разстояние от Разград: 42 км

 

Около Разград: идеи за разходка на 100 км

На 2,5 км от село Свещари (община Исперих) и на 42 км от областния център – Разград, историко-археологическият резерват Сборяново е едно от най-посещаваните места в региона. Той е известен, благодарение на най-значителното откритие на територията му – Свещарската гробница. Начинът, по който е изградена, броят на помещенията и всички орнаменти, които можете да видите в тях, я правят една от най-богатите гробници. Отидете ли там, ще избягате от съвремието за малко и ще се почувствате като древен тракийски цар. 

Повече инфромация за Свещарската гробница прочетете тук.

***

Демир Баба теке

Разстояние от Разград: 45 км

Демир Баба теке е място, считано за свещено от 3000 години - още от времето на траките. Отворено е за всеки, независимо от религията, и пази десетки легенди и предания. Можете да посетите текето по всяко време. Намира се на 12 км от град Исперих, като минавате през селата Драгомъж и Малък Поровец. Същото е разстоянието, ако минете през с. Свещари - отбивка с табела има на шосето Исперих - Русе, на 1,5 км от Исперих.

Повече информация за Демир Баба теке прочетете тук.

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

***

Мадарският конник

Разстояние от Разград: около 60 км

Около Разград: идеи за разходка на 100 км

Като се започне с първобитните хора от неолита, мине се през слуха, че Мадарският конник е навигационна карта за извънземните, и се стигне до съвсем истинските екстрасенси и лечители, които се заселват в пещерите в мадарските скали през 90-те години на миналия век – районът около този паметник не е спирал да бъде интересен на хората и да бъде смятан за зареден с някаква изключителна енергия. Независимо дали часовникът ви ще спре, ще се разходите по скалните венци или просто ще се насладите на това, което са ни оставили живелите преди хилядолетия тук, Мадара няма да ви разочарова.

Националният историко-археологически комплекс Мадара е част от паметниците на ЮНЕСКО и се намира на 17 км от Шумен и на 2 км от село Мадара.

Повече информация за историко-археологически комплекс Мадара прочетете тук.

***

Шуменската крепост

Разстояние от Разград: 40 км

В местността „Хисърлъка” на Шуменското плато, на 3 км от съвременния град, се издига Шуменската крепост. В средата на XX век това е любимо място за разходка и отмора на шуменци, но по онова време никой не е подозирал, че там е скрита хилядолетна история. Можете да се изкачите на върха на възстановената бойна кула и да се насладите на красива панорама към Шумен и платото. От Цитаделата (дом на градския управител) ще видите част от крепостните стени, основите на сгради, улици и църкви от различни периоди. Повече информация за Шуменската крепост прочетете тук.

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

***

Скален манастир Свети Димитър Басарбовски

Разстояние от Разград: 75 км

Около Разград: идеи за разходка на 100 км
Снимка: Peika.bg

Около Разград: идеи за разходка на 100 км
Снимка: Peika.bg

Само на 5-6 километра от Русе, в долината на река Русенски Лом се намира един манастир, който привлича повече румънски, отколкото български поклонnици. Несправедливо засенчван от славата и близостта на Ивановските скални църкви, Басарбовският манастир също е от времето на Второто българско царство и е единственият действащ скален манастир в България.За да стигнете до манастира, трябва да тръгнете по живописна пътека от с. Басарбово. Не се предлагат нощувки, но е отворен както за посещения, така и за кръщенета и венчавки.

Повече информация за Басарбовски скален манастир прочетете тук.

***

Ивановските скални църкви

Разстояние от Разград: 80 км

Около Разград: идеи за разходка на 100 км
Снимка: Peika.bg

Около Разград: идеи за разходка на 100 км
Снимка: Peika.bg

Има един чуден кът по долината на река Русенски Лом, близо до село Иваново и на около 20 километра югозападно от Русе. Растителността и животинският свят тук са изконно характерни за Дунавската равнина. Каменните брегове на долината се издигат почти отвесно и по тях личат множество тераси, ниши, отвори на естествени пещери, в които гнездят около стотина вида птици и поне още толкова само прелитат. Цялото това богатство е напълно достатъчно да ви примами да планирате следващото си пътуване към този край. Но не е само то. Сред стръмните скали се крият свидетелства за времена на усилен духовен кипеж и стремеж към съвършенство – Ивановските скални църкви.

Повече информация за местността прочетете тук.

***

Природен парк Русенски Лом

Разстояние от Разград: 85 км

Около Разград: идеи за разходка на 100 км
Снимка: Peika.bg

На отстояние от  20 км от град Русе, природен парк Русенски Лом е една от защитените територии на България. Там ще попаднете сред огромно разнообразие на природни образувания - речни тераси, скали, пещери, биоразнообразие и исторически паметници. Освен това има и различни маршрути, които да изминете, докато се наслаждавате на красотата наоколо. 

Грамовец - 12-километровата пътека започва от резерват Ивановски скални църкви. Ако решите да направите своето пътешествие по нея, ще имате възможност да опознаете биологичното разнообразие наоколо, да видите как реките Бели и Черни Лом дават началото на река Русенски Лом. Също така ще преминете край високи скални масиви, а издържалите докрая ще достигнат заслон с камина. 

Дендронопътеката - тръгнете по Дендронопътеката от село Нисово. Оттам започва изкачване по широка пътека, която ще ви отведе до панорамна площадка, която гледа към река Малки Лом. По време на разходката ще имате възможност да се запознаете разнообразните растителни видове в парка. Дължината на пътеката е 6 км.

Друга 6-километрова пътека ще ви отведе до вековния бряст на село Нисово. Източният край на селото поставя началото на маршрута, който преминава през християнско гробище от 17 в., продължава да се изкачва нагоре, докато достигнете горната част на скалите, откъдето се открива панорама към останките на село Галица. 

***

Средновековния град Червен

Разстояние от Разград: 70 км

Само на около 30 км от Русе историята ще се разкрие пред вас като на длан. Някогашна византийска крепост достига своя разцвет през 14-и век. На върха на скално плато точно на извивка на река Русенски Лом е разположен вътрешният град, ограден с крепостна стена. В подножието на хълма пък се е намирал външният град. По разклоняващите се улички на средновековния Червен са били разположени работилниците на златари, занаятчии и художници, в околностите се е добивало желязо. 

Повече информация за средновековния град Червен прочетете тук.

***

Славейковото училище в Търговище

Разстояние от Разград: 38 км

Освен с преподаване, писане и политика Петко Р. Славейков се е занимавал и с други, не толкова популярни дейности. Частица от себе си той е оставил в някогашното училище в Търговище, което пък днес е най-доброто място за изследване на старинната атмосфера на града.

Повече информация за Славейковото училище прочетете тук.

***

Гара Две могили

Разстояние от Разград: 80 км

Ако слезете или се качите на влака от Две могили, ще разберете за историческата стойност на малката гара. На 22-ри септември 1908 г. цар Фердинанд и цялото правителство пътували тайно по линията Русе - Велико Търново. По време на краткия си престой на гара Две могили е бил написан манифестът, с който на следващия ден във Велико Търново е била обявена независимостта на България. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
мо, 04.10.2016 | 22:50
Мисионис, Марината дупка, екопътеката преди село Иванча, всички красоти на Преслав и още много неща....
Абонирайте се за нашия бюлетин