Разходка около двореца Алхамбра (част 1) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разходка около двореца Алхамбра (част 1)
Автор: Peika.bg
Разходка около двореца Алхамбра (част 1)
Снимка: pixabay

Алхамбра е любовното писмо на Гранада и Европа към мавританската култура. 

Разположен срещу мрачните върхове на Сиера Невада, този укрепен дворец започва живот като оградена цитадела, преди да се превърне в пищно седалище на емирите на Насрид в Гранада. Техните демонстрационни дворци, Palacios Nazaríes от 14-ти век, са сред най-добрите ислямски сгради в Европа и заедно с градините Generalife формират невероятната красота и слава на Алхамбра. Билетите се разпродават, така че резервирайте напред; ще трябва да изберете час за влизане в Palacios Nazaríes.

Разходка около двореца Алхамбра (част 1)
Снимка: pixabay

Произходът на Алхамбра, чието име произлиза от арабския al-qala'a al-hamra (Червеният замък), е затънало в мистерия. Първите препратки към строителството в района се появяват през 9-ти век, но се смята, че сградите може да са стояли още от римско време. В сегашния си вид тя до голяма степен датира от 13-ти и 14-ти век, когато владетелите на Насрид в Гранада го трансформират в укрепен дворцов комплекс. След Реконкистата през 1492 г. (християнско възстановяване) джамията й е заменена от църква, а на императора Хабсбург Карл V е съборено крило от дворци, за да се направи място за огромната ренесансова сграда, която все още носи неговото име. В началото на 19-ти век френските наполеоновски сили унищожават част от двореца и се опитват да взривят целия обект. Реставрационните дейности започват в средата на 1800 г. и продължават и до днес.

Разходка около двореца Алхамбра (част 1)
Снимка: wikimedia

Дворецът на Карл V

От югоизточната част за вход има обозначена пътека, която води в ядрото на комплекса, минавайки през конвента от Сан Франциско от 15-ти век. Сега е хотел Parador de Granada, където телата на Изабел и Фернандо са положени да почиват, докато гробниците им станат готови в Капила Реал. Кратка разходка по-нататък ви води до Иглесия де Санта Мария де ла Алхамбра, построена между 1581 и 1618 г. на мястото на джамията на Алхамбра.

Дворецът на Карл V се сблъсква грандиозно със заобикалящата го среда. Невероятният дворец, започнат през 1527 г. от архитекта от Толедо Педро Мачука, се отличава с монументална фасада и двуетажен кръгъл двор, ограден с 32 колони.

Разходка около двореца Алхамбра (част 1)
Снимка: wikimedia

Вътре в двореца се намират два музея

Museo de la Alhambra, в който е представена поглъщаща колекция от мавритански артефакти, включително дърворезбованата врата от Sala de Dos Hermanas и изкопаните останки от Acequia Real (Royal Water Channel); 

Museo de Bellas Artes с произведения на изкуството от 15 до 20 век.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин