Във Виена през зимата - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Във Виена през зимата
Автор: Вероника Иванова
Във Виена през зимата

Виена е сред европейските градове, които винаги са представлявали интерес за туристите.

Разположен в източната част на Австрия, в подножието на Алпите и на брега на река Дунав, тя е място, което има какво да предложи на посетителите си по всяко време на годината. В случай, че пътешествията през зимата не ви притесняват и сте решили да се разходите из австрийската столица, то ето и какво интересно може да се видите там:

Музеите

Двата най-известни музея във Виена са на историята на изкуството и природо-научният. Сградите, в които се помещават са изградени в бароков стил и са напълно идентични. Намират се на площад “Мария-Тереза”, точно един срещу  друг. Архитектурата им, безспорно, е интересна, но също толкова интересни са и експозициите им, разглеждането на които може да отнеме цял един ден.

Близо до тези два музея се намира и дворецът Хофбург, който  е служил като резиденция на Хабсбургите в продължение на 6 века. В сградата на двореца се намират Националната библиотека, Етнографският музей, а също и богатата имперска съкровищница. Освен това, тук се намира музея, посветен на императрица Елизабет Баварска (по известна като Сиси). В него могат да бъдат видени много нейни тоалети, бижута и други вещи.

Във Виена през зимата

Съвсем близо до двореца Хофбург пък, е разположен музеят “Албертина”, където може да бъде разгледана богата колекция от произведения на изкуството – тук се съхраняват творби на Рубенс, Рембранд, Дюрер, рафаел, Микеланджело и Климт.

Сред останалите интересни културни забележителности в града са: Къщата на пеперудите; Музеят на техниката; Домът на музиката. Може да посетите и домовете на Хайдн и Моцарт – двама от най-великите композитори на всички времена.

Във Виена през зимата

Ледените пързалки

Всеки посетител на града би могъл да се възползва от възможността да кара кънки на ледените пързалки пред кметството. Те са отворени до късно вечерта и определено си струва да се изпробват . Самото изживяване е незабравимо – пързаляне върху леда, на фона на осветената готическа сграда е нещо, което трябва да опитате.

Катедралите

Най-известна и емблематична за Виена е катедралата “Св. Стефан”, разположена в самия център на града. Изградена в готически стил, през XVI век, тя се забелязва отдалеч с високите си кули и мозайката по покрива.

Във Виена през зимата

Друг внушителен обект, намиращ се на територията на града, е катедралата “Св. Карл”, която може да бъде видяна на едноименния площад. Тя е една от най-красивите барокови сгради, не само в Австрия, а и в тази част на Европа. Построена по времето  на император Карл VІ, катедралата е с наистина внушителен вид.

Интересни са още: сградата на Доминиканската църква (олтарът и е изцяло от злато); католическата църква “Св. Михаил”; църквата на ордена на капуцините “Св. Богородица на ангелите”; храмът “Св. Богородица Снежна”.

Статуите

В този град интересни статуи могат да бъдат видени буквално на всяка крачка. Най-често това са фигури на древногръцки богове и богини, като, например, позлатената статуя на Атина, която се намира върху фасадата на парламента. Върху фасадата на националния театър пък, могат да бъдат видени бюстове на Шекспир, Шилер и Лесинг. В случай, че искате да разгледате най-интересните статуи се въоръжете с търпение – откриването им може да ви отнеме часове.

Във Виена през зимата

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин