Родопска разходка - от село Гълъбово до Чуката на Гидика - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Родопска разходка - от село Гълъбово до Чуката на Гидика
Автор: Боряна Кръстева

Гълъбово е селце в Източни Родопи, от което започва пътят до слабо известното тракийско светилище "Чуката на Гидика".

Селото се намира в община Баните и още от пръв поглед впечатлява с хълмистия си, но много живописен терен и издигащите се бели къщи.  

Тук се събуждаш от вълшебната песен на птиците, кучешки лай и звънката мелодия на чанове. А хората те посрещнат с усмивка и блага дума. 

Къщите се редят по скалните тераси на Родопа планина. Като изтъкани килими, разораните ниви се стелят сред зелените хълмове. Прегръдката на планината е много силна. Приласкава те и сякаш не иска да те пуска.

48116

От село Гълъбово можете да стигнете до Дяволския мост и до не толкова популярното тракийско светилище „Гидика“. За целта трябва да поемете по пътеката за Дяволския мост, която започва от училището в селото. Следвайте дървените стрелки с червен надпис. Ще стигнете до информационна табела, както и до най-старата къща в Източните Родопи, съхранена в оригиналния й вид.

48117

След 30-40 минути ходене по пътеката ще стигнете до разклонението за „Чуката на Гидика“. Оттам ви чака още 30 минути спускане. Малко преди края има стръмно изкачване. По пътеката има доста нападали дървета и самият терен е със средна трудност. За щастие има пейки, на които можете да починете за кратко. Мястото си заслужава да бъде видяно най-вече заради гледката, която се открива към един от меандрите на река Арда.

48120

Тук рядко ще срещнете други туристи, така че спокойно ще можете да се насладите на мястото. Светилището се намира на най-високата част на чуката. Най-ранните артефакти открити тук са от бронзовата и ранно-желязната епоха 1500 г.пр.н.е. В района е намерено монетно съкровище, състоящо се от 74 сребърни венециански монети и 5 златни хиперперона. Днес на място е останала само гледката, пред която са се прекланяли нашите предци.

48119

Пътят обратно също не е лек, защото ви очаква предимно изкачване, докато стигнете до разклона на Дяволския мост. Пригответе се за още около час ходене. Пътят се движи надолу край реката, така че по-трудно ще ви е на връщане.

48114

Отделете си време да се полюбувате на моста върху някой от крайречните камъни. Оттам ще можете да направите и прекрасни снимки на каменните арки.

48115

Приятно прекарване и пазете природата!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин