Роуз Хол – зловеща легенда, превърната в бизнес - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Роуз Хол – зловеща легенда, превърната в бизнес
Автор: Peika.bg
Роуз Хол – зловеща легенда, превърната в бизнес

По една или друга причина, хората обичат да си измислят страшни истории, пропили се в стените на дадени сгради. Някои локации направо търсят легендата със зловещия си вид, а други изглеждат доста добре, но пък са разположени в краища на света, където суеверията са се вплели в местната история до неразпознаваемост.

Зловещата легенда

Ямайка и Карибският район са такива места, където съществуват какви ли не истории, черпещи вдъхновение от колониалното минало на островите. Струпването на едно място на африканци от различни части на Черния континент с техните вярвания и разбирания, които били примесени помежду си, както и със солидна доза християнски мистицизъм, са довели до създаването на отделна култура, която осмисля света по свой си начин и вдъхновява собствени истории.

33757

Като тази: Роуз Хол е огромно имение в джорджиански стил, построено през 70-те години на 18-и век в плантация, близо до Монтего Бей, Ямайка. В него живеел плантаторът Джон Палмър, който се жени за момиче на име Ани. Ани била сираче, отгледано от ямайската си гувернантка след като родителите й умират от жълта треска. Тук вече легендата започва да включва и елементи на история на ужасите, защото чернокожата гувернантка научила Ани на вуду. Впоследствие Ани убива мъжа си с черна магия, както и следващите си двама съпрузи, без да се споменава за гибелта на неколцина роби от плантацията. Заради всичко това местните шепнешком наричали къщата Домът на Бялата вещица.

33756

Бизнесът

Въпреки че историята се разказва няколко века, това не спира собствениците да продължат да поддържат къщата. Роуз Хол е обновена през 60-те години с махагонови подове, интериорни прозорци, окачени и дървени тавани. Тапетите са от коприна, полилеите са орнаментирани, а помещенията са изпълнени с европейски антики. В къщата има дори бар и ресторант. През 1977 г. имението е купено от американците Джон и Мишел Ролинс, които още веднъж го преустройват и го превръщат в музей на историята на Роуз Хол – историята на разкош, робство и проклятие.

33753

Всъщност семейство Ролинс започва да печели добре от легендата за Ани Палмър, при това без да се притесняват от духа на Бялата вещица, защото разследване от 2007 г. категорично отхвърли възможността зловещата история да се е случила в действителност.

33754

Въпреки това къщата продължава да привлича любители на паранормалните явления и спиритическите сеанси, а от това печелят собствениците – туристическите турове в къщата струват по 20 долара. Добър бизнес за семейство Ролинс като за нещо, което никога не се е случвало.

33758

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин