Рожен: Да слушаш тишината - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Рожен: Да слушаш тишината

Едно от хилядите заредени с вековна енергия места в прекрасната България е Рожен. Там за първи път чух тишината на природата по онзи хармоничен, премерен и деликатенначин, както го може само тя. Рано сутринта, 8,30 часа, съзерцавам света около себе си с лице към връх Рожен.

След новия и гладък път до Мелник следва дълго, бавно изкачване в стил офроуд. Успяхме да стигнем, макар и от пътя да нямахме пряка видимост до хотела, следвайки насоките от собственика, влязохме през портите на Рая. Бяхме на място, приютено в зелената пазва на хълма точно срещу гледката ми в момента, в подножието на Роженския манастир, в топлата гръд на планината.

Тихо е. Все още липсват хорските звуци, но всичко останало в природата вече е подхванало своята мелодия, нежно и в синхрон с всички останали шепоти.

Малките, потъмнели от времето, пет-шест къщи от селото, разположени по пътя за манастира, ме подканят с усмихнатите си цветни чардаци и хладни, притегателни сенки. В този момент решавам, че трябва да запечатам този миг от вечността, не на снимка, а на видеозапис – да запиша тишината, която никога няма да се случи така както сега. После щях да мога да я слушам, когато пожелая в нуждата си да е тихо.

Роженският манастир е енергия, концентрирана на върха. Можеш да стоиш с часове във висините и да гледаш целия свят като на длан и да се чувстваш сякаш стъпил на върха на вселената, окрилен и изпълнен с една космическа сила. Магия!

Хубаво вино от Хърсово, тучни ливади, лози, гори, въздух, изпълнен с аромата на треви и билки. Българският юг. Логично и съвсем естествено, тук в магическото място се е родила Ванга, малко по-южно, към Петрич.

Мелник, известен като туристически център на района, с природната си красота, сипеите, виното и красивите стари къщи, ме зарадва най-вече с покрайнините си, далеч от курортната суетня.

И... лалетата, които видях и запечатах, оградени в мини градинка, сред стари камъни и зидове.

Понякога страничните пътеки ти дават най-добрата гледна точка, да видиш иначе скритото от главните улици и площади.

Прекрасен юг.

*

Текстът е изпратен от Доротея Луканова за рубриката Стани автор. Споделете и вие пътешествията си на info@peika.bg!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин