Рюкан – лъч светлина в тъмнината - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Рюкан – лъч светлина в тъмнината
Автор: Peika.bg
Рюкан – лъч светлина в тъмнината
Снимка: Bilfinger SE

Рюкан е малък индустриален град в Телемарк, Норвегия, който от около век е имал проблеми с липсата на светлина. Градът с население 3400 души се намира в долина в полите на планината Гаустатопен. Проблемът е, че стръмните склонове на планините напълно скриват слънцето за половин година и това оставя населението в тъмнина от септември до март.

Този проблем е тормозел жителите на Рюкан от самото създаване на града. Преди 100 години основателят на града - индустриалният предприемач Сам Ейде е направил завод за тор там. Той е избрал локацията на Рюкан, заради близостта на един 104-метров водопад, чийто води са били използвани за електричество. Междувременно, през 1928 г. неговата компания е платила за изграждането на гондола, която е качвала хората от града срещу дребна сума до място на 500 метра нагоре в планината, за да могат те да се насладят на слънцето. Гондолата работи и до днес и обслужва хиляди хора всяка година.

36291

Идеята за „осветяване“ на Рюкан е родена през 2005 г. от местния жител и артист Мартин Андерсен. Той е разбрал за покрит стадион в Аризона, където има система от огледала, които отразяват слънчевите лъчи към тревата на стадиона, за да расте тя. След това италианският град Вианела успешно е монтирал такива огледала, защото и там е имало липса на светлина към селището.

36293

Вдъхновен, Андерсен е убедил кметството да подпомогне негов проект. Той се е свързал с експерти и е посетил Вианела. Накрая със спонсорство от властите и компанията на Сам Ейде, той е събрал пари, за да реализира проекта. От 2013 г. Рюкан има лъч светлина, падащ над централния площад. Светлината е отражение от три големи огледала наречени „Солспил“, инсталирани на планинския склон отсреща на 450 метра височина. Отразяваните лъчи осветяват площада долу, където хората им се наслаждават. Огледалата са контролирани от компютри и следват движението на слънцето, така че площадът да е осветен през цялото време.

36294

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин