Събития през декември, които не са за изпускане - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Събития през декември, които не са за изпускане
Автор: Peika.bg
Събития през декември, които не са за изпускане
Снимка: Thinkstock/Guliver

Декември ухае на коледни курабийки, на канела и джинджифил, скърца като ски по пистите и звучи като наздравици. В цяла България и по света се организират празнични събития, тържествено се палят коледните лампички, откриват се коледни базари, провеждат се зимни фестивали... Вижте някои от най-интересните събития за декември месец.

Коледни базари в България 

градове в цялата страна

Декември е месецът на усиленото търсене и избиране на коледни подаръци, за което си има чудесни местенца – коледните базари. Вижте къде и кога се организират коледни базари в някои по-големи български градове - София, Пловдив, Бургас, Варна, Хасково, Стара Загора, Балгоевград и др. (актуализира се постоянно)

*

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

203 предизвикателства за пътешественици - представяне на книга - вход свободен

8 декември 2016 г., Sofia Live Club 
Вратите отварят: 18:30 часа, начало: 19 часа

203 предизвикателства за пътешественици” е книга, която:
- ще те предизвиква от всяка страница
- ще ти даде идеи как да направиш пътуването си по-интересно
- ще те вдъхнови да превърнеш всяко пътуване в свое лично приключение.
- е най-добрият коледен подарък за приятели (подари я и на себе си!)

Със специалното участие на Георги Кючуков (Кючуков Kомеди Шоу), на когото в пристъп на лекомислие дадохме да прочете книгата, за да ни разпердушини от смях на тема “пътуване” и “предизвикателства”.
На място ще можете да купите книги в неограничени количества. Подробности за събитието тук.

*

Немски коледен базар

до 20 декември

Автентичен немски вурст, плодово греяно вино и множество красиви дървени играчки и сувенири. Не, не сте се телепортирали в Германия, всичко това се случва в София вече три години, Немски коледен базар ще има и през 2016 г., а откриването е на 18 ноември 2016 г. Повече за Немския коледен базар в София.

*

Четвърти Балкански фестивал на ракията и спиртните напитки

2-4 декември, НДК, зала 6

Обратното броене до старта на четвъртото издание на Балканския фестивал на ракията и спиртните напитки започна и вече с нетърпение очакваме така желания празник в началото на зимата и дегустациите, с които ще ни посрещнат участниците. Успехът на миналогодишното  издание на Фестивала с над 5000 посетители и повече от 30 фирми участници бяха сериозно основание да продължим неговото организиране, като го развиваме и обогатяваме, превръщайки го една добра традиция, която повишава културата на консумация на спиртни напитки и информира потребителите за най-качествените продукти на пазара. Повече за фестивала.

*

Северно сияние - фестивал за нордско кино

7-15 декември

8-то издание на фестивала "Северно сияние" ще стартира на 7-ми декември в Дома на киното с прожекция на филма "Завръщане у дома" на финландския режисьор Мика Каурисмаки. Сред премиерните заглавия тази година са "Ние сме най-добрите" на Лукас Мудисон, "Безшумно сърце" на Биле Аугуст, "Втори шанс" на Сузане Биер... Фестивалът ще предложи две екранизации по нобеловия лауреат Кнут Хамсун - "Глад" и "Телеграфистът", както и биографичния филм "Хамсун" на шведския класик Ян Троел. В рамките на събитието ще се проведе вечер на Астрид Линдгрен, по време на която ще бъде прожектиран премиерно филмът "Астрид". Повече за фестивала тук.

*

Годишна среща Ком-Емине - вход свободен

7 декември, Виваком Арт хол

Клуб на Пътешественика и Туристическо дружество „Ойларипи“ имат удоволствието да ви поканят на четвъртата по ред годишна среща на тема Ком-Емине. Събитието, което традиционно се провежда в края на туристическия сезон представя интересни събития от Балкана, полезна информация, новости по Ком-Емине и съвети към решилите да го преминат през предстоящия сезон. Тази година сме подготвили някои новости и изненади. Освен за пешеходно преминаване на маршрута, ще чуем истории и съвети от преминавания с колело и бягане. ТД Ойларипи ще разкаже кои са печелившите в томболата „Туристически паспорт Ком-Емине“. Подробности за срещата. 

*

Gourmet Salon Sofia

8–9 декември, Гранд хотел София

Remy Martin Gourmet Salon Sofia 2016  - Гранд хотел София - пресечната точка на производители и търговци на висококачествени храни, напитки и аксесоари с почитателите на гурме културата и изискания вкус.
На 8 и 9 декември отделете време, вземете приятел или колега, разходете се по жълтите павета и се потопете в уютната обстановка на Гранд хотел София. Всеки ден от 11.30 до 19.30 ч. можете да си подарите празник на сетивата на Gourmet Salon Sofia 2016, като се насладите на изкушенията предоставени от участниците, и да направите подарък за вашите близки, закупувайки някой от продуктите на преференциални цени. Повече за Гурме салона.

*

Ostava Rock&Roll night

8 декември, Sofia Live Club

Музикална рокендрол вечер в София Лайв Клуб - информация и билети тук.

*

Vienna Mozart Orchestra с грандиозен концерт

10 декември, НДК

Vienna Mozart Orchestra пристига у нас с диригент Винициус Ката, носител на Първа награда на Международния конкурс за диригенти „Син Дунав“ за 2011 година, както и на Трета награда на 7-мото издание на престижния Международен конкурс за диригенти  „Луиджи Манчинели“ 2016 година. В програмата на Vienna Mozart Orchestra са заложени, както класически практики на емблематични музикални академии от края на 18 век, така и добре известни арии, виртуозни солови изпълнения и неповторими дуети. Безусловно изборът на произведения създава усещане за автентичен концерт от епохата на Моцарт и потапя публиката в магическото време на барокова Виена. Повече за концерта.

*

Софийски международен панаир на книгата

13-18 декември, София

Едно от любимите ни декемврийски събития - защото чрез книгите също се пътува! Събира на едно място най-добрите издателства и книжни блогъри в България! Новата книга "203 предизвикателства за пътешественици" можете да намерите на щанда на Хеликон (срещу входа на първия етаж). Подробности за Панаир на книгата.

*

Коледна работилница за светъл подарък

18 декември, Клуб на пътешественика

Предизвикваме те да покажеш истинска сръчност и да изработиш собственоръчно коледните подаръци за вкъщи!
Манията за пазаруване по празниците винаги достига критично ниво. Вместо това можеш да опиташ един алтернативен начин и да зарадваш близък с ръчно изработена лампа. Работилниците ще се проведат в неделния ден, като в първата ще изработваме лампи от стари ски, а втората е посветена на простичкия дизайн на лампа от тухла. Подробности за работилницата.

*

Новогодишно парти в клуб Mixtape 5

31 декември

Нова Година наближава и всички сме почнали да мислим къде ще сме на 31 декември. 
На второто издание на “Ти Си” те очаква мощно градско парти в двете зали на club *Mixtape 5*. Трудно можеш да откажеш на такава програма. Ела и се зареди с български Ethnobass, балкански Brass,  Drum & Bass и много други! За теб. Защото 2017 ТИ СИ на ход. Тъпани и гайди, Ogonek, Най-добрият тромпетист на епичния сръбски фестивал Гуча - KRISTIJAN AZIROVIĆ, красивия глас на Dia и много други. Повече за новогодишното парти в Мисктейп.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Немски коледен базар

26 ноември - 20 декември, пред Общината

За поредна година няколко дървени къщички ще създадат коледна атмосфера в център на Пловдив - греяно вино, сладкиши, подаръци, ателиета и музика. Следете за актуална информация за Немския коледен базар в Пловдив.

*

Винени рисунки - изложба

до 10 януари, културен център Бялата къща

Винени рисунки на Даниела Русева - художник, който живее и твори в Пловдив. Множество изложби в страната и чужбина. Редом с живописните й платна, от 2012-2013 г. Даниела излага в публичното пространство своите "винени рисунки". Тези малки творби върху хартиени винени филтри (шихти), завладяват с откровение, простота и лиричност. Една неподозирана функция на Виното. Едно блаженство, родено от и с виното. Един порив на един дъх. Едно послание за Любовта и Виното с Даниела. ул. „Пълдин” 12, Старинен Пловдив. Повече за изложбата. 

*

СЪБИТИЯ В СТАРА ЗАГОРА

Държавен куклен театър Стара Загора 

до 18 декември

Вълшебникът от Оз, Обущарят и джуджетата и Коледна елха - декември ще е куклен. Вижте подробности за програмата.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Коледен базар в търновския парк Марно поле

1-31 декември, парк Марно поле

25 къщички с ръчно изработени подаръци, коледна украса и играчки, сувенири, захарни изделия, кулинарни изкушения и горещо червено вино. Има и Коледна поща, където, джуджетата ще приемат детските писма за Дядо Коледа до 24 декември. Повече информация тук.

*

В  Ч У Ж Б И Н А

Фестивал на светлината в Амстердам

1 декември - 22 януари, Амстердам, Холандия

Амстердам се превръща в истинска зиман приказка по време на ежегодния фестивал на светлината. Десетки светлинни инсталации и скулптури можете да видите покрай каналите, река Амстел и в централните улички на града. Повече за Фестивал на светлината.

*

Търсете сред стотици интересни събития в България и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин