Интересни събития до края на януари 2016 - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития до края на януари 2016
Автор: Peika.bg
Интересни събития до края на януари 2016

Ето някои от интересните събития до края на януари, на които си заслужава да обърнете внимание:

Сградите на Русе – Доходното здание и Паметника на свободата - прожекция

19 януари, Русе

На 19 януари от 19 ч. ви каним на прожекция на документалния филм за Доходното здание – „Нещо повече от идея“ и на документалния филм за построяването на Паметника на свободата в Русе – „Опълченския памятникъ въ Руссе“. Вход свободен. Подробности за събитието.

*

Sofia MENAR Film Fest

до 31 януари, София

Ако ти се пътува по света на цената на един билет за кино, кинофестивалът Sofia MENAR е събитието, което да запишеш в календара си. Фестивалът е с фокус върху филмите от Близкия Изток и Северна Африка и ще те срещне с филми, които няма къде другаде да видиш. Екзотичното кинопътешествие продължава от 14 до 31 януари и има богата съпътстваща програма. Подробности  акценти за Sofia MENAR. 

Sofia MENAR Film Fest в Пловдив - ще покаже част от филмите в Lucky - Дом на киното.

Нашите любими филми за пътешествия от Sofia MENAR.

*

Globalize Bulgaria - нетуъркинг събитие за Индонезия

20 януари, София

Очаква ви вечер изпълнена с игри за нетуъркинг и запознанства с други пътешественици, куиз на тема пътувания, кратки представяния на интересни приключения от Индонезия, както и много награди. Заедно ще преоткрием екзотиката и красивата природа на Бали и региона, ще опознаем тяхната култура и обичаи и не на последно място ще си поговорим как можем да организираме достъпно пътешествие до тази част на света. Ще гостува и индонезийски посланик, както и ще има танци от Бали. В Culture Beat клуб. Вход: 5 лв. Подробности тук. 

*

Разговор за живата вода - изложба в галерия Серякова къща

21 януари, Троян

Първата изложба в галерия „Серякова къща” за настоящата година ще бъде на художничката Нина Иванова-Донковска и се открива на 21-ви януари от  17.30 ч. Изложбата ще се нарича „Разговор за живата вода”, което е и името на титулната картина. Подробности за изложбата.

*

Българският Каберне фран. Дегустация във Vino Orenda

21 януари, София

Във Vino Orenda ще ви дадат възможност да се докоснете до Български вина от лимитирани серии, които не могат да се срещнат на масовия пазар. Ще дегустирате едни от най-добрите примери Каберне фран в тяхната селекция от четири различни региона - Югозападна България - Долината на Струма, Родопска Яка, Северно Черноморие и Южен Сакар. Подробности за дегустацията.

*

Зимен поход до светилището в местност Мишкова нива

23 януари, Малко Търново

Облечете се топло! Заредете фотоапаратите и телефоните си! Носете сандвич, кибритче, вода и хъс! Преходът е пеш! Зимата в Странджа носи своето очарование и от Туристическия информационен център в Малко Търново искат да го споделят със смелчаците, за които снега не е препятствие! Включете се в преход до светилището в местността Мишкова нива (повече за Мишкова нива). Подробности за записване за прехода.

*

Истинско щастие - документален филм за будистките манастири в Непал

26 януари, София

„Истинско щастие” е късометражен документален филм на Атанас Куцев за живота в будистки манастир в покрайнините на КатмандуНепал. Той ви среща с монасите, които учат, молят се и живеят там, с училищния администратор, с директора, с момиче доброволец от България, което преподава английски език на децата и с жената спонсор на манастира от Китай, която е открила целта в живота си. Филмът се върти около различните представи на тези хора за истинско щастие и редицата начини да го постигнеш. Прожекции: 17.01. (неделя) - Дом на киното - 17.00 ч. и 26.01. (вторник) - Културен център G8 - 19.30 ч. Подробности за прожекцията.

*

Как оживява дървото - изложба

до края на януари, Етъра

Идеята на изложбата е да се покажат зооморфните мотиви в различните етапи от развитието на дървообработващите занаяти, различната интерпретация на животинските видове, разнообразния начин и място, където те са претворени. 
Животински мотиви, реалистични и стилизирани, могат да се видят, както по солници копанки, чаши, кутели, кутии, геги, хурки, така и по-късно в дърворезбените пана, че даже и върху гъдулки и гайди. Повече за изложбата в Етъра.

*

Сурва - кукери в Перник

29-31 януари, Перник

За поредна година улиците на Перник ще се изпълнят със стотици маскарадни групи от цяла България и света. Запазете си петък, събота и неделя за цветното преживяване. Повече за Сурва - фестивал на маскарадните игри в Перник.

В  Ч У Ж Б И Н А

Карнавалът във Венеция

23 януари до 9 февруари, Венеция, Италия

Карнавалът във Венеция е едно от най-известните мероприятия от този род и има защо! Атмосферата е досущ като от времето на дожите, а улиците са претъпкани, шумни и цветни. Всяка година, 40 дни преди Великден, забавленията и маските поглъщат Венеция и създават едно събитие, което не е за изпускане. Прочетете още за Карнавала във Венеция. Вижте оферти за Карнавала във Венеция

К О Н К У Р С И

Конкурс за изработка на кукли мартеници в Арт къща Куклите

до 12 февруари, цяла България

Арт-Къща „Куклите” обявява конкурс за изработка на кукли мартеници „Баба и внуче – заедно в традициите”. В конкурса могат да се включат деца над 5 години със своите баби, като изпратят изработени заедно от тях мартеници или кукли мартеници. Могат да бъдат придружени със стихотворение за мартеницата или кратко писмо, в което да напишат какво символизира мартеницата, какво е характерно в изработваните в техния край. Пълни условия за участие в конкурса.

*

Рецептите на баба - Национален конкурс за детски рисунки и литературни творби

до 31 март, цяла България

Седми национален конкурс за детски рисунки и литературни творби на тема "Рецептите на баба" се организира от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7 (А.Р.И.З.-7,) в партньорство с Национален дворец на децата. За участие в конкурса се приемат индивидуални творби – рисунки и литературни произведения на деца до 14-годишна възраст, които се разпределят в три възрастови групи (до 7 г., 8-10 г. и 11-14 г.). Няма ограничение за броя на творбите, с които едно дете може да участва. Краен срок за участие: 31 март 2016 г. Пълни условия на конкурса.

*

К А У З И

Професия Хижар - кампания за хижа Козя стена

до 21 януари, цялата страна

Липсата на ток е едно от основните препятствия, спъващи успешното поддържане на една хижа - понякога това означава живот без светлина, без баня, без кухня, без възможност за консервиране на храна за по-дълго време, пране на стотици чаршафи на ръка… В момента х. Козя стена няма електрическа система. Хижарите разполагат с агрегат, който може да се пуска по 1-2 часа дневно, което прави изключително трудна и скъпа поддръжката на хижата. Затова със средствата от кампанията Професия Хижар ще бъдат закупени и монтирани соларни панели и ветрогенератор, които да осигурят почти непрекъснато електрозахранване, да улеснят работата на хижарите и да превърнат хижата в едно по-гостоприемно място за туристите. На 21 януари е прожекцията на документалния филм "Професия хижар", с който кампанията ще приключи. Повече за кампанията Професия Хижар.

Вижте още събития по дата, място и интереси.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин