Събития за деца този уикенд (1-3 март) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Събития за деца този уикенд (1-3 март)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития за деца
Събития за деца този уикенд (1-3 март)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ето някои от по-интересните събития за деца, които можете да посетите през първия дълъг уикенд на март. Куклен театър, ателиета за мартенички, вход свободен в Националния исторически музей - изберете най-подходящото семейно занимание! Разгледайте и останалите събития този уикенд.

Мартенски базар за ръчно творчество

28 февруари – 2 март, Пловдив

На базара ще откриете много ръчно изработени мартенички, подаръци за любимите хора, също така и много шарени работилнички за деца и възрастни. Вижте какво още можете да очаквате на мартенския базар в Пловдив.

*

Ателие Мартеничка

до 3 март, София

Музеят за история на София тази година посреща Баба Марта в своето собствено Ателие "Мартеничка". То се намира на бул. "Княгиня Мария Луиза" 16. Изработете сами мартеничка или вижте как творят талантливите автори. Подробности за ателие „Мартеничка“.

*

Мартеница за Гинес в Русе

1 март, Русе

Три момичета от 7 клас на ОУ „Любен Каравелов“ ще направят опит за подобряване на досегашния рекорд на Гинес за най-дълга мартеница. Момичетата плетат мартеницата в продължение на една година и се очаква нейната дължина да е 8,5 км. Мартеницата ще бъде представена на 1 март при Дунав мост. Подробности за мартеницата за Гинес.

*

Изложба-базар на мартеници в Етнографски музей, София

до 8 март, София

Можете не само да заимствате готови идеи от изложените модели, но и да участвате в изработването на мартеници по традиционни и съвременни технологии. Ако не сте от най-сръчните, може да закупите мартенички за своите близки и любими хора. Подробности за изложбата в Етнографския музей.

В музея ще има и тематично ателие за изработване на мартеници. За да отпразнуват подобаващо този ден, от музея ще посветят ателието на всички баби и дядовци и техните внучета.

*

Втори детски кинофестивал - Пловдив

25 януари - 9 март, Пловдив

От 25 януари до 9 март в кино „Лъки синема” в Пловдив ще се проведе Детски кинофестивал. Прожекциите ще бъдат в уикендите на посочения период  от 11 и от 13 часа и ще бъдат безплатни за всички деца. През 14-те дни ще бъдат реализирани 28 прожекции на специално селектирани анимационни детски филми. В програмата се открояват обичани детски истории от световната класика  като тези за Алиса, Питър Пан, Робин Худ, Капитан Немо, Котаракът в чизми и Последния Мохикан. Малките зрители ще могат да се насладят и на модерните приказки „Нико и пътят към звездите“, „Гладиаторите наРим“, „Приключенията на Сами“ и „Тор и легендтите за Валхала“. Пълната програма на детския кинофестивал е тук.

*

Карнавалът в Ксанти 

28 февруари - 2 март, Ксанти

Станете част от пъстрата карнавалана атмосфера в гръцкия град Ксанти. Шествията са по-мащабни и по-щури, отколкото можете да си представите, и децата истински ще се забавляват (наред с придружителите си, разбира се). Ксанти се намира на около 60 км от Златоград. Вижте още за карнавала в Ксанти.

Песпонеделник – кукери в Широка лъка

2 март, Широка лъка

Отправете се към приказното родопско село Широка лъка, за да станете свидетели на ежегодния кукерски фестивал, носещ името Песпонеделник. Подробности за Песпонеделник.

*

Вход свободен в Националния исторически музей - София

3 март, София

По случай Националния празник на България НИМ обявява вход свободен за всички посетители на 3 март. Научете повече за инициативата тук.

*

Приказка за мартеничката - куклен театър

2 март, Стара Загора

Март влиза и в старозагорския куклен театър с представлението за деца "Приказка за мартеничката". Научете повече за представлението тук.

*

Виж мумия във Велико Търново

до средата на април

Експозицията "Единствената египетска мумия в България и египетски йероглифи" ще гостува в музейните зали на хан "Хаджи Николи" във Велико Търново. Освен мумията ще бъдат показани оригинални глинени и каменни плочки с египетски йероглифи. Подробности за египетската изложба в Търново.

*

Открий съкровището - игра-пъзел в историческия музей в Габрово

3-31 март, Габрово

Играта се играе всеки ден от 10.00 до 17.30 часа в залите на музея и включва събиране на отделните части на голям пъзел и откриване на истинско съкровище. Повече информация за играта "Открий съкровището".

*

Вижте всички събития в България и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин