Само за истински приключенци: Транссибирската железница - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Само за истински приключенци: Транссибирската железница
Само за истински приключенци: Транссибирската железница

Почти няма човек, който да не е чувал за Транссибирската железница. Тази известна жп линия, свързваща Европа и Азия, се е превърнала в приключенска дестинация за хора от цял свят.

Със своите 9289 км от Москва до Владивосток (ползва се фериботна връзка до Япония), или 7865 км от Москва до Пекин, тя е най-дългата жп линия.

Можете да изберете от общо три маршрута, като през първите 4 дни от пътешествието те се застъпват, следвайки линията Москва – Улан Уде. Оттам нататък Транс-Монголският се отделя на юг, като премина през Монголия и пустинята Гоби и стига до Пекин. Другите две линии се движат заедно до Чита. Оттам Транс-Манджурската продължава на югоизток, като за да достигне Пекин, минава по пътя за Харбин и през Североизточен Китай. Транссибирската линия се движи на изток през Сибир, стигайки до Владивосток.

Отправяйки се на това приключение, бихте могли да изминете целия маршрут наведнъж, но много по интересно ще е, ако спирате в различните държави. Така ще успеете да се докоснете до много култури.

Ето и малко по-подробна информация за всеки от маршрутите:

Транс-Монголският маршрут несъмнено е най-популярният от трите (7865 км.) В случай, че изберете него, ще са ви необходими 6 дни, за да стигнете до крайната точка на пътешествието си (Пекин.) Тръгвайки от Москва, ще се насладите на невероятни гледки по пътя: от индустриалната част на Европейска Русия, през Урал, до боровите гори на Сибир. Ще видите с очите си езерото Байкал, както и монголските степи. Столицата на Монголия – Улан Батор, е мястото, където ще можете да слезете и да прекъснете пътуването си, ако желаете. Другият град, където можете да спрете, е Иркутск. Маршрутът продължава през източната част на пустинята Гоби, следвана от обширните китайски оризови полета. Оттам се открива гледка и към Великата китайска стена. Ще стигнете в Пекин 5 дни и половина след отпътуването. Имайте предвид, че влакът тръгва от Москва веднъж седмично.

Само за истински приключенци: Транссибирската железница

Другият вариант, на който можете да се спрете, е Транссибирската линия (9289 км.) Тя е най-малко популярната сред туристите. Изпълнява маршрута си за 7 дни, като се движи от запад на изток, прекосявайки цяла Русия. Любопитен факт е, че успява да пресече 7 часови зони. Преминавайки през град Иркутск и покрай езерото Байкал, влакът се насочва към Източен Сибир. Там природата е наистина уникална – недокоснати от човешка ръка многовековни гори, буйни реки и малки селца, в които сякаш времето е спряло. Краят на пътуването е във Владивосток. Градът е едно от най-ключовите руски пристанища.

Само за истински приключенци: Транссибирската железница

Последната опция, която имате, е Транс-Манджурската линия (9001 км.) Построена в началото на XX век, тя достига до североизточен Китай за 7 дни. Пътят ѝ минава през планинската верига Голям Хинган. Влакът, движещ се по този маршрут, заминава от Москва веднъж месечно. Добрата новина е, че за тази дестинация няма да имате нужда от монголска виза.

Само за истински приключенци: Транссибирската железница

Най-доброто време за пътуване е в периода април – октомври, понеже сибирската зима е доста тежка. Добре е да си носите някаква храна, тъй като във влака менюто е съобразено с кухнята на държавата, в която сте (възможно е да не ви се понрави.)

Може да избирате между първа и втора класа като леглата в тях са съответно по две и по четири.

Що се отнася до обстановката в купетата, то трябва да знаете, че това не е специален туристически влак. Много хора го използват, за да се придвижат от едно място до друго. Именно това прави пътешествието незабравимо – възможността за общуване с хора от различни култури.

Автор: Вероника Иванова

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин