Сан Мигел де Алиенде и Сакатекас или по пътя на среброто - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сан Мигел де Алиенде и Сакатекас или по пътя на среброто
Автор: Елена Исаева

Мексиканският град Сан Мигел де Алиенде е основан през 1542 г. от монаха Хуан де Сан Мигел. Той е важен транспортен пункт по пътя на среброто, добивано и пренасяно от Сакатекс. Името на града е дадено в чест на генерал Алиенде в средата на XIX век.

 

През XX век, градът става любима дестинация на американските туристи, благодарение на красивата си и запазена архитектура. Взето е решение в историческия град да не се карат транспортни превозни средства, също така да не се поставят неонови реклами.

Сан Мигел де Алиенде и Сакатекас или по пътя на среброто
Снимка: pixabay.com

 

Разходката из централната част на града е удоволствие за сетивата и душата. За да усетите атмосферата на това място, за своята обиколка на забележителностите, отидете на площад Хардин, където ще видите няколко старинни постройки. Това са:

1.Енорийската църква Парокида де Сан Мигел Архангел, която е символ на града и една от най – красивите религиозни сгради в Мексико. Красивата барокова сграда е построена през XVII и XVIII век. По – късно в края на XIX век към нея е достроена неоготическата камбанария. За камбанарията се носят слухове, че архитектът, който я е построил е взаимствал от проект на европейски катедрали, които е видял на литографии и пощенски картички.

2.Друга красива сграда е къщата на семейството на Игнасио Алиенде, благородник, капитан в испанската армия, живял в нея през XVIII век, днес превърната в музей. Музеят представя освен живота на семейството му, но също така и живота и историята на града през XVI, XVII и XVIII. Особен интерес представлява колекцията от предмети, изработени от сребро и злато, добивано в мините в Сакатекс. На втория етаж се намират семейните апартаменти, обзаведени с автентични мебели от XIX век.

3.Градината на площад Хардин, където са засадени вечнозелени дървета, красиво оформени като цилиндри.

4.Непремено посетете и богатата на редки растителни видове ботаническа градина, както и огромно разнообразие от кактуси.

Сан Мигел де Алиенде и Сакатекас или по пътя на среброто
Снимка: pixabay.com

5.Може би най – голямото зелено пространство в града е паркът Хуарес. Тук е мястото, където местните се събират за публични тържества. Тук талантливи художници продават своите произведения, улични певци и артисти забавляват местните и гостите на града. Много оживено става тук през месец февруари, когато е панаирът на цветята. Градската управа организира зрелищен празник и богата артистична програма.

Вторият град, свързан с добива на сребро е Сакатекас, който се намира в северната част на Мексико. Районът има богати находища на сребро и други ценни минерали.

Първата голяма сребърна жилка е намерена през 1548 г. в мина, наречена Сан Бернабе. В последствие са открити още много подобни находища, което допринася за развитието и разрастването на града. В онези години тук пристигат много занаятчии, търговци, духовници и авантюристи. Постепенно Сакатекас се превръща в един от най – богатите райони на Мексико. Изградени са редица важни обекти, сгради и други архитектурни паметници.

В Сакатекас, както и в Сан Мигел де Алиенде са запазени архитектурните ценности, създадеи са редица музеи, паметници.

Благодарение на златните и сребърни находища двата града днес са желана дестинация основно за американските туристи. И двата града са включени в списъка на ЮНЕСКО като обекти на Световното културно – историческо наследство.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин