Санторини - забележителности на приказния остров - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Санторини - забележителности на приказния остров
Автор: Ралица Василева

Санторини е една от най-посещаваните дестинации не само в Гърция, но и в света. Всеки, който е бил на Санторини поне веднъж, знае защо. Освен че се рекламира като Острова с най-красивите залези, Санторини има още много какво да ви предложи.

 

Вижте списъка с главните забележителности в Санторини.

Тира (също Фира или Тера) е главният град на остров Санторини. Голяма част от него е разположена върху стръмни скали, от които се разкрива красива гледка към залива. Негова запазена марка са белите кубовидни къщи. Позволете си да се изгубите из каменните улици с магазинчета, кафенета, таверни и да почувствате автентичната му атмосфера. 

На черен и червен плаж - По външната периферия на острова са черните и червени пясъчни и каменни плажове. В градовете Монолитос и Камари плажовете са с черен кварцов пясък. Крайбрежието на Монолитос е плитко, но това на Камари е подходящо за гмуркане. Плажът Периса е един от най-добрите наред с Белия и Червения плаж в Акторини и Плажа на влюбените. Ще останете доволни, защото ще се натъкнете и на отдалечени безлюдни плажове, където да се насладите на спокойствие и звук единствено от морските вълни. 

Най-известните залези - Селището Оия/Ия (Oia/Iaе разположено на най-високата точка на острова, точно над град Тира. Застанете на някоя от терасите и затаете дъх, за да видите как слънцето се разтапя в безкрайното море – рекламираният като най-красивия залез на света! Пред вас ще се разкрие невероятна гледка към калдерата, вулкана и червено-кафевия залив Амоди. Сградите тук са издълбани в скалите и са надвиснали над брега. Цветът им е искрящо бял и контрастира на цветните врати и щори, на синия купол на църквата и на лазурното море.

Разходка по вулканичния кратер - Насладете се на апокалиптичната и нереална красота съвсем отблизо, като се разходите по вулканичния кратер. Вулканът е активен и може да изригне всеки момент. Последният път е бил през 1956 г. За първи път изригва около 1400 г. пр. Хр. и това е била една от най-големите експлозии, виждани тогава. Серия силни изригвания сриват вътрешността на острова и образуват днешната калдера – огромен отвор в средата на Санторини, изпълнен с морска вода, с отвесни черно-червени скали, оглеждащи се в нея. Ще се осмелите ли?

Акротири  - Акротири е древен минойски град на 3500 години. Покрит е с вулканична пепел, но улиците и сградите все още са видими. Убедете се, че усещането да стоите сред руините и да се любувате на минойската керамика и стенописи е невероятно!

Археологически музей - В Археологическия музей ще видите черни и червени вази от век пр. Хр., скулптори, византийска керамика, фрески и много праисторически находки. Експозициите представят историята на града от древногръцката епоха до римското управление. Музеят се намира в Тира. Работи всеки ден без понеделник от 8:30 до 15 часа.

Морският музей се помещава в стара реставрирана капитанска къща в Оия (Ия). Представя историята на корабоплаването на острова. Ще видите много снимки, морски диаграми, модели на кораби и ще разберете как се правят всички видове моряшки възли. Музеят разполага и с богата библиотека с литература, свързана с корабното дело. Музеят работи всеки ден без вторник от 10 до 14 часа и от 17 до 20 часа.

Манастир Тимиос Ставрос - Името на манастира Тимиос Ставрос (Timios Stavros) в превод означава Светият кръст. Църквата към манастира е най-голямата на острова и отдалеч ще разпознаете сините й куполи, разположени на високите скали на Оия (Ия). Манастирът е построен преди 150 години, но е подновен след земетресение през 1956 г. Изкачете се до него и ще бъдете възнаградени с невероятна гледка към морето, плажовете и острова отвисоко.

Гмуркане в калдерата - Ако имате нужда от приключения, то гмуркането на 14 м дълбочина до останките на кораб съвсем близо до вулкана, може да ви ги обещае. Няма значение дали сте опитен гмуркач или просто ентусиаст, защото не е чак толкова дълбоко и страшно, а има какво да се види. Калдера се образува при срутване на вулкана в самия него. Калдерата на Санторини се е образувала около 1400 г. пр. н.е. при едно от най-мощните изригвания на вулкан за последните няколко хиляди години. Преди това островът е имал почти кръгла форма, но при експлозията скалите в центъра хвръкнали във въздуха и  останалото пространство се запълнило с вода.

Музеят на виното Куцоянопулос (Koutsoyannopoulos Wine Museum) се намира по пътя от Тира за Камари (междуградските автобуси спират при музея). Представя историята на винопроизводството на Санторини от 1660 г. до 1970 г. Помещава се в стара винарна, основана през 1870 г. от братята Григорис и Димитрис. Винарната е оформена като лабиринт и е разположена на 8 м под земята. Тук ще видите всички инструменти и съдове за вино, ще разберете за процеса на винопроизводство и отглеждането на лозя. Ще имате и възможността да опитате четири от най-добрите вина в Гърция днес. Допълнителна информация за музея ще откриете тук

Музеят на минералите и фосилите (Museum of Minerals and Fossils) представя фосили и минерали както от Гърция, така и от целия свят, разкривайки развитието на флората и фауната на Земята. Тук ще видите уникални видове от преди повече от 60 000 години. Музеят се намира в центъра на град Периса. Лятото работи всеки ден от 10 до 14 часа, извън туристическия сезон - само в неделя сутрин.

Мегаро Гизи (Megaro Gyzi) представлява културен център, който се помещава в старо имение от XVII век със запазени стенописи от XVI – XIX век. Тук ще видите колекция от исторически ръкописи, картини от гръцки автори и фотографии на острова преди голямото земетресение през 1956 г. Намира се в Тира, в близост до католическата църква. Допълнителна информация за културния център ще откриете тук

Музей на праисторическа Tира - В Музея на праисторическа Tира ще видите глинени съдове, стенописи, керамика и фреските от Акротири със сини маймуни, които са мистерия, защото историците твърдят, че няма доказателство да е имало маймуни на Санторини. В музея е и фигурата на ценния златен козирог, за която е отделена самостоятелна зала въпреки малкия му размер от 10 см. Експозициите са посветени на праисторическите цивилизации, населявали някога града. Музеят се намира във Тира. 

От Тира до Старото пристанище (Skala Thira) с… муле – решете се на това колкото обикновено, толкова и необикновено за ежедневието изживяване. Минава се по 588 стъпала, които, ако желаете, можете да извървите и пеша, но трябва да бъдете нащрек, докато стъпвате, за да не нагазите в... "следите" от магаренцата, така че ще е по-добре да сте на гърбовете на животните, поклащайки се и спокойно наслаждавайки се на пътуването. 

Имеровигли - Този град е романтичния център на острова. Тук влюбени двойки от цял свят официално се вричат във вярност на брега на морето. В града има много малко магазинчета и 2-3 заведения. Посетете го и кой знае, може и вие да се вдъхновите за сватба. Намира се на 3 км от град Фира.

ПиргосТова е забележително селце, разположено във вътрешността на острова. Разходете се из улиците му и разгледайте запазените красиви стари къщи, останките от венециански замък и няколкото византийски църкви. 

Опитайте десертно вино винсанто - Винсанто (Vinsanto) е най-известното местно вино. То е натурално сладко, като основно е от бяло грозде и не се подсилва с алкохол. По стара традиция, преди да започне обработката му, обраното грозде се суши 10-15 дни на слънце. След поне двегодишно престояване в дъбови бъчви, резултатът е впечатляващо десертно вино с наситен цвят и богат вкус, който оставя впечатлението, че остаряването на виното е било много по-дълго от обявеното.

Хапнете доматени кюфтета и сушени домати - Ще видите доматените кюфтета в менютата на повечето ресторанти в Санторини. Те са приготвени от невероятните санторински домати, отглеждани в трудни за оцеляване условия: суха почва, редки дъждове и ветрове, които допълнително дехидратират плодовете, но растенията дават сладки и ароматни плодове. Прочутите санторински домати са дребни, с удължена форма и са много подходящи за сушене. 

Хапнете фава - Това е типична за Санторини бобова култура от типа на фасула с жълтеникав цвят. Ще я откриете във всяка таверна. Приготвя се по различни начини в зависимост от сезона. Летният вариант е с червен сос и каперси, а през зимата със запържено пушено свинско. Може да се поднесе и смляна на каша с резенчета лук в плоска чиния.

Магазини в Санторини - Във Фира, Емпорио и Камари има най-много големи магазини и търговски центрове с всички известни марки. По уличките на градовете ще видите и малки магазинчета за сувенири, картини, кожени и дървени изделия, злато и ръчно изработени накити, както и много специализирани магазини за вино.

Заведения и клубове на Санторини - Главният град на острова - Фира, е център на нощните забавления. Тук има много барове, дискотеки, ресторанти и нощни клубове. А ако искате да се потопите в гръцката култура, не пропускайте таверните по плажа. В Камари дискотеките също са много, някои са разположени по брега и предлагат разнообразна музика.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин