Сърбия – интересни факти за нашата съседка - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сърбия – интересни факти за нашата съседка
Автор: Елена Исаева

Сърбия е една от страните, с които България граничи и когато чуем това име си казваме: „О, Сърбия ли? Всичко знам за нея.“ Да обаче се оказва, че има доста факти, които са ни непонятни или сме позабравили, ако изобщо някога сме ги знаели.

Страната е доста интересна и може да предложи много на своите туристи – градове, манастири, фестивали и разбира се любимите на всички плескавици.

Сърбия – интересни факти за нашата съседка
Снимка: Елена Исаева

Ето няколко интересни факта, за част от които признавам, че и аз самата изобщо не подозирах.

1.Ще започнем с нещо лесно и познато, но задължително и това е столицата на Сърбия – това е град Белград.

2. Най – високият връх на територията на Сърбия е Черни в Кораб планина. Той е с надморска височина от 2764 метра.

3.Сърбия е страна, която е богата на водни ресурси. Най-големите плавателни реки са Дунав (588 km), Сава (206 km), Тиса (168 km) и отчасти Велика Морава (185 km).

4.На територията на Сърбия има пет национални парка - Джердап, Копаоник, Тара, Шар планина и Фрушка гора.

5.Най – разпространената религия в Сърбия е православното християнство, като още има и католици, протестанти, атеисти и други.

6.Официален език е разбира се сръбският език, който е от от групата на славянските езици. Други използвани езици са албански и унгарски. Във Войводина освен сръбския официални езици са още унгарски, словашки, хърватски, румънски и русински.

7. Официалната азбука в страната е кирилицата.

8. Гербът на Република Сърбия е гербът, който някога е бил на Кралство Сърбия от 1882 г. Той представлява бял двуглав орел с щит на гърдите, на които са изобразени четири очила, а над главата на орела има корона на династията на Неманичите.

9. Паричната единица в Сърбия е динра.

10.Местната кухня е подобна на нашата с някои съвсем малки разлики, като от скарата разбира се най – популярни са плескавицата и вешалицата, които не бива да пропускате без значение в кой краяй на Сърбия се намирате.

11.Освен столица, Белград е и най – големият град на територията на Сърбия, след него се нареждат Нови Сад, Ниш и други.

12.Сърбия е една от страните, които се намира на Балканския полуостров. Северната ѝ част е заета от плодородната област Войводина където се отглеждат различни земеделски култури, като пшеница, царевица, тютюн, коноп, зеленчуци, плодове, захарно цвекло и други.

Сърбия – интересни факти за нашата съседка
Снимка: Елена Исаева

13. Славянската прародина на сърбите е Лужица.

14.Първите данни за сръбска държавност датират от 7 век по времето на династията на Властимировичите. През 9 век сърбите приемат християнството.

15. За основател на средновековната сръбска държава, наричана още Велико княжество Сърбия, се счита Стефан Неманя.

Сърбия е лесно достъпна до нас с автомобил и е едно добро решение за отправна точка на семейна екскурзия из Европа. Страната е наистина много интересна, красива и напомня на България и няма как да е друго – балкански народи с почти еднакви балкански нрави.

Ако решите да пътувате с автомобил и имате няколко дни, направете си маршрут из цяла Сърбия, като не пропускайте Белград, Пирот, Ниш, Нови Сад и още куп други места, които може да потърсите в интернет.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин