Съркъс символизира английския дух - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Съркъс символизира английския дух
Автор: Peika.bg
Съркъс символизира английския дух

Ако някога отидете в английския град БатСъмърсет, няма начин да не чуете за една от местните забележителности. Легендарната кръгла сграда от три части привлича туристите със своята Джорджианска естетика. Името й – Съркъс идва от латинската дума за кръг и това обяснява формата й.

Съркъс е започнат през 18-и век по дизайн на архитекта Джон Ууд-Старши, но сградата е завършена от сина му Джон Ууд Младши през 1768 година. 

37053

Вдъхновението на архитекта е бил Колизеумът в Рим, но неговия дизайн е бил направен така, че да впечатлява отвън, докато Съркъс е богат на изображения отвътре.

37052

Сред богатите му орнаменти могат да бъдат видяни множество различни детайли като птици, змии, жълъди, морски и масонски символи. Погледнат отгоре Съркъс, заедно с две от околните улици, съставят масонски символ, който може да се намери в много от другите сгради на Ууд.

37051

В началото в средата на Съркъс е имало огромен резервоар за вода за околните къщи. Покъсно той е павиран и превърнат в градина през 19-и век, а около нея днес се вие кръгла улица. 

37049

През времето много богати и влиятелни хора са живели там, а сега той е популярна туристическа дестинация в британския град. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин