Църквата Халгримур се издига над Рейкявик - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Църквата Халгримур се издига над Рейкявик
Автор: Peika.bg
Църквата Халгримур се издига над Рейкявик
Снимка: Ben Kucinski

Църквата Халгримур прилича като нещо, което извънземните са оставили в Исландия и ще си го приберат по-късно по някое време. Големината й е наистина внушителна и не е чудно, че тя е един от най-разпознаваемите туристически дестинации на острова.

Луетеранската църква Халгримур в Рейкявик е висока 73 метра, най-голямата е в Исландия и е шестата по височина сграда на острова. Църквата е наречена на исландския поет и свещеник Халгримур Петурсон (1614-1674) и е строена цели 38 години от 1945 до 1986 година.

36700

Криптата под мястото на хора е построена през 1948 година, камбанарията и крилата са построени през 1974 година, а основната част – през 1986 година. Цялата й площе разположена на 1676 кв.м.

36701

Пред Халгримур има статуя на викингския пътешественик Лейф Ериксон – първият европеец, стъпил в Америка. Статуята е подарък от САЩ по случай 1000 годишнината на исландския парламент.

36703

Църквата е и използвана и като обсерватория. Хората могат да бъдат качени до горе към обособеното за това място и да гледат Рейкявик и околните планини. През 2008 година Халгримур беше ремонтирана на главната кула, а ремонтът приключи през 2009 година.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин