Пагодата Шведоган – златният храм на Буда в Мианмар - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пагодата Шведоган – златният храм на Буда в Мианмар
Автор: Peika.bg
Пагодата Шведоган – златният храм на Буда в Мианмар

Може би най-известната будистка легенда в Мианмар е свързана със срещата на двама братя с поредното превъплъщение на Буда. Когато се срещнали в Афганистан, Буда дал на братята осем кичура от косата си и им заръчал да отидат на хълма Сингутара в Мианмар. Мисията им била да оставят кичурите при реликви от предишни три превъплъщения на Буда, които вече били там.

На мястото на хълма днес се намира величествената пагода Шведоган, която е най-свещеното място в Мианмар. Четирите реликви, по една от всяко от четирите превъплъщения на Буда, се намират в камера, покрита със златна плоча. Върху нея са построени седем основи от злато, сребро, тенекия, мед, олово, мрамор и тухли с желязо. Конусовидната пагода е покрита със злато и скъпоценни камъни, чиято стойност не засенчва архитектурните достойнства на храма.

36488

Археолози и историци твърдят, че пагодата е построена за първи път от народа Мон между 6-10 век. Според легендата пък, тя е била построена преди 2600 години, което я прави най-старата будистка постройка в света.

36486

Швегодан е била в руини до 14-и век, когато различни местни владетели започват да я строят наново и във все по-голям размер. През 16-и век тя вече е най-свещеното място в страната. След серия от земетресения, последното събаря върха на пагодата през 1768 година.

След това, тя е издигната на сегашната си височина от 99 метра от крал Хсинбюйшин. През 1931 година голям пожар нанася големи вреди на пагодата и основната постройка е възстановена чак през 1970 година.

36489

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин