Испанската синагога – иберийски стил в Прага - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Испанската синагога – иберийски стил в Прага
Автор: Peika.bg

В Европа архитектурата съдържа наистина необичайни, но много красиви, разнобразия от влияния. Как ви звучи идеята за еврейска синагога в испано-мавритански стил, построена в чешката столица Прага?

Испанската синагога е наречена така заради уникалния си архитектурен стил, напомнящ величието на синагогите в Испания от времето на арабското владичество. Тя е една от най-хубавите в Европа, а иберийският й стил със стилизираните ориенталски мотиви и пъстър стъклопис я прави много привлекателна за туристи и фотографи.

Богато декорираният храм е построен през 1868 г. и е завършен окончателно през 1893 г., а днес е най-новият от шестте исторически синагоги в Прага. Сградата, която се намира на улица Везенска 1 (Vezenska 1) в сърцето на Еврейския квартал (Josefov), е построена на мястото на по-стара синагога. Външният дизайн е дело на Войтех Улман, а вътрешният – на А. Баум и Б. Мюнзберг.

Неблагоприятната историческа съдба на Чехия засяга неприятно и Испанската синагога, защото нацистите депортират евреите от града, а по-късно комунистите я оставят в забрава до падането на режима в началото на 90-те. В края на 20-и век Еврейският музей в Прага придобива сградата и започва да я реконструира, за да отвори тя врати на 130-годишнината от построяването си.

В наши дни Испанската синагога не е само място за молитви. Храмът е музей на еврейската история, където можете да разберете какъв е бил животът на тази общност до 1945 г., както и да разгледате нейните повече от 6 хиляди артефакта. Освен това, в синагогата можете да се насладите на някой от класическите концерти, които се провеждат там през нощта.

Вече ви се ходи в Прага? 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин