Софийската синагога – колко пъти сте я подминавали? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Софийската синагога – колко пъти сте я подминавали?
Автор: Нели Апостолова

Колко пъти сте минавали покрай синагогата в София? А колко пъти сте влизали вътре? Отвън сградата е много красива, но и вътре има какво да се види. Следващият път не я подминавайте, а смело прекрачете прага.

За да я разгледате, е нужно да заплатите билет от 2 лева, а ако имате книжка за 100-те Национални туристически обекта, можете да я подпечатате при охраната.

Ако посетите синагогата през седмицата, ще можете да я разгледате на спокойствие, защото тази сграда освен че е символ и гордост за цялата българска еврейска общност, е и най-голямата сефарадска (испано-еврейска) синагога в Европа.

Построена е през 1909 г. от най-известния архитект по това време Фридрих Грюнангер, който ползва за модел синагогата във Виена. След 4 години строителство синагогата е украсена с огромен месингов полилей, тежащ над 2200 килограма, голям многосвещник и други елементи, закупени специално от Виена.

Само за една година (в периода на Втората световна война 1943-1944 година) синагогата не е провеждала религиозни служби, защото повечето евреи били депортирани в провинцията. От бомбардировките били разрушени балконът и няколко от основните колони на главната зала. Но най-сериозно пострадала известната юдейска библиотека, защото много от най-ценните й книги били изгорели.

Днес синагогата е реставрирана и се радва на истински блясък и красота. Архитектурата е фантастична - построена е с основна куполна зала и притвор. В четирите основни ъгъла са направени малки зали, а над тях има помещения за молитви на жени. Храмът има капацитет над 1100 места, а върху подиум от бял мрамор се издига олтар с красиви еврейски ритуални предмети. Подът на синагогата в София е покрит с уникална мозайка от Венеция. Отвътре стените са украсени с красиви геометрични и растителни мотиви, злато и мрамор.

Това, което повечето хора пропускат да посетят, е Еврейският исторически музей, който се намира на втория етаж на синагогата. От 1992 г. той функционира и в него намират място две постоянни експозиции - „Еврейските общности в България” и „Холокостът и спасяването на евреите в България”. Отделно музеят има за цел и задачи да събира и съхранява всякакви предмети, свързани с еврейското историческо и културно наследство в България.

Едни от най-важните празници за евреите са:

Рош а-Шана

Това е еврейската нова година. В този ден се четат молитви, а на трапезата е прието да има ябълки и халва с мед, които символизират новата "сладка" година. Това е празник за сътворението на света и правото на човек да живее и съществува в него.

Йом Кипур

Това е "Ден на изкуплението", най-свещеният за евреите, в който всички се опитват да се поправят за злото, което са причинили. В този ден се решава какво ще им се случва през останалата част от годината. Йом Кипур дава шанс да се поиска прошка за грешките, които са направени. В този ден се обличат в бяло и задължително не правят следните неща: не ядат или пият нищо в период за 25 часа, не се къпят, не се използват парфюм или гримове, не се носят кожени обувки, не се прегръщат.

Пурим

Пурим вероятно е най-забавният празник в календара на евреите. Празнува се спасяването им от царицата Естер в Персийската империя, от недобронамерения съветник Аман на цар Ахашверош. На този ден се чете историята от книгата на Естер, човек се радва цяла вечер, подаряват се храни и подаръци, и се пости. В този ден децата си обличат забавни карнавални костюми, и се организират игри, състезания и забавления.

Ту Би Шват

Обикновено се празнува в края на месец януари и с него се отбелязва еврейската нова година на дърветата. В този период дърветата в Израел вече разцъфват и целта е да се отпразнува красотата на природата. Този ден е своеобразен рожден ден за всяко дърво. На масата задължително се слагат - стафиди, ядки, фурми, смокини, нар и жито. Днес традицията е малко променена и се садят дървета, а след това пеят и танцуват около тях.

Ханука

Ханука означава "освещаване" и напомня на вярващите за повторното освещаване на Храма в Йерусалим. Според преданието по време на бунта с макавеите срещу селевкидите имало ритуално масло само за ден. Но благодарение на чудо маслото горяло 8 дни. Затова и свещникът за Ханука е с осем свещи. От началото на празника всеки ден се пали по една нова свещ към запалените преди това, докато в последния осми ден всички вече са запалени. За евреите този празник е символ на победата им над най-силната армия по това време.

Свещникът за Ханука се нарича "ханукия" и има 9 свещи, като деветата свещ се намира в центъра и от нея се палят останалите свещи. Ханука е семеен празник и децата получават подаръци и се консумират ястия, приготвени с растителна мазнина, напомнящо за чудото с ритуалното масло в Храма.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин