Шарлероа: Забележителности за един следобед - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шарлероа: Забележителности за един следобед
Автор: Мария Ангелова

Шарлероа е градът с второто по големина летище в Белгия. Поради това е силно възможно да сте го подминали транзитно на път за Брюксел или Лиеж. Ние пък ви казваме следващия път да се отбиете за няколко часа. Ето защо.


5 минути история

Шарлероа е построен през 1666 г. от испанците и е кръстен на крал Карлос II, който се възкачва на престола едва 4-годишен и като цяло управлението му не се помни с нищо добро. Слава богу, градът не е прихванал от тази черна слава и е завладян от французите само една година след това. По-късно самият Наполеон отсяда в Шарлероа в навечерието на битката при Ватерло.

Комикс

Шарлероа е смятан от белгийците за столица на валонските (на френски език) комикси – тук се появяват едни от първите белгийски разкази в картинки. Поради тази причина тук-там пред вас изникват статуи на познати анимационни лица – Щастливият Люк е на входа на парк Астрид.

Мелодия на 47 камбани

Минутка за патриотизъм. Красивата сграда на кметството си има цели 47 камбани, които на всеки кръгъл час изпълняват мелодията на песента „Земя на Шарлероа, теб обичам най-много“. Песента вероятно напомня на кмета и подопечните му какво трябва да обичат най-много.

Кметството се намира на площад Шарл II (да, същият Карлос II, който е владял града една година, докато е бил 4-годишен). Тук са и танцуващите фонтани и катедралата.

4 музея

Шарлероа има Музей на стъклото с изящни предмети от наши дни, като експозицията постепенно ви връща назад в миналото. Музеят се намира в Боа дю Казие (Bois du Cazier) – изоставена каменовъглена мина, в която през 1956 г. става един от най-тежките инциденти в историята на Белгия. При пожар в мината загиват 262 души, повече от половината италианци. Мината вече не функционира и тук е разположена експозиция, посветена на пожара и въгледобива в Белгия (заедно с Музея на стъклото). До Боа дю Казие(в Маринел, предградие на Шарлероа) се стига от гара Шарлероа-Юг (Charleroi-Sud) с автобус 52 или пеша за около 30 минути.

В сградата на кметството се намира Музеят на изящните изкуства(Musée des Beaux-Arts), а на 11, avenue Paul Pastur се намира Музеят на фотографията (Musée de la Photographie).

Замъкът Картие

Замъкът е красива сграда от 17-ти век, която е вписана много умело в градската архитектура на Шарлероа – на първия етаж се помещава библиотека, а над нея – административни служби на Валония (френскоговорящата част на Белгия). Има приятна градина с пейки. 

Транспорт

За да стигнете от летището до Шарлероа, вземете автобус А, с който ще стигнете за 20 минути.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин