Шопинг разходка в най-големите и най-старите магазини в Европа - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шопинг разходка в най-големите и най-старите магазини в Европа
Автор: Елена Исаева

Всяка година с наближаването на коледните и новогодишни празници започва суетата за подготовката им, за това какъв избор да направим за място на посрещане на Новата година, както и за това какви подаръци да купим на близките ни и приятелите ни. Това са дни на голямо вълнение, празнично настроение, а също и на надежди за по-добро и красиво бъдеще.Днес голяма част от тези дейности се извършват онлайн, лежите си на дивана, а цялата суматоха за всичко това ви отнема броени минути. Но по този начин сме лишени от удоволствието да се разходим из красиво украсените и осветени магазини.

 

Какво можем да направим? – независимо дали отново ще ползваме услугите на интернетното пространство, аз ви предлагам един кратък обзор на някои от най-красивите и най-старите, големи универсални магазини, превърнали се в исторически забележителности, привличайки хиляди туристи ежедневно със своята красива архитектура, подреденост, а по празниците и с голяма доза вълшебство и незабравими изживявания.

Шопинг разходка в най-големите и най-старите магазини в Европа
Снимка: pixabay.com

Ще започна с най-големият универсален магазин на Париж Galeries Lafayette, считан за един от най-красивите и най-големите луксозни универсални магазини в света. Открит е през 1894 г., а през 1912 г. е преместен окончателно в днешната внушително красива сграда. Построен е в стил Belle Epoque и е с търговска площ от 700 хиляди квадратни метра. Със своя уникален вид, магазини и заведения, той привлича ежегодно повече от 20 милиона посетители. А в дните на коледните празници се превръща в най-уникланото и романтично място за празнуване и пазаруване. Пожелайте си това удоволствие, по Коледа все пак се случват чудеса.

Най-големият универсален магазин в Източна Европа се намира в Москва, на Червения площад. Построен е през 1893 г. на място, за което има сведения, че още от 1434 г. са съществували търговски сгради. С красивата си архитектура и уникална аркада, сградата е шедьовър в строително-архитектурно отношение. Разходете се вечер край магазина, когато хиляди лампички осветяват сградата от всички страни, разгледайте го отвтре, седнете в някой от ресторантите да хапнете вкусна местна руска храна.

Шопинг разходка в най-големите и най-старите магазини в Европа
Снимка: pixabay.com

Хародс е най-големият магазин в Лондон и също както Galeries Lafayette в Париж, е смятан за един от най-красивите и модни магазини в света. Площта му е около 90 000 квадратни метра и има персонал около 4 000 души. Това е и едно от най-скъпите места за пазаруване в Лондон. Основан е през 1824 г. от 25 – годишния търговец Чарлз Хенри Херод, чието име носи и до днес. През 1898 г. в магазина е монтиран първият във Великобритания ескалатор.

Вторият по големина магазин в Лондон, Selfridge първоначално стартира като американска търговска верига. Окрит е през 1909 г. като самостоятелен магазин. Сградата на магазина е с внушителни размери, с гигантски колони в йонийски стил, по подобие на колоните на Британския музей, и има часовник, който се нарича The Queen of  Time clock, което в превод означава Кралицата на времето.

Основателят на магазина Harry  Selfridge е искал това да не е само магазин, а желано място от туристите за пазаруване и развлечения.

Ако сте любители на шика или пък красивите исторически сгради са ваша страст, не се колебайте да планирате следващата си дестинация, в която водеща отправна точка ще бъде имено любимият ви универсален магазин.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин