Щъркелово гнездо и язовир Искър - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Щъркелово гнездо и язовир Искър
Автор: Албена Пехливанова

Пътят от София за Самоков се вие и извива, понякога с твърде близки срещи с насрещното движение, но пък след Кокаляне се превръща в приятно шофиране сред внушителни борове и зелените склонове на Плана планина (да, и все така със завои). Общо взето, шофьорът си гледа пътя, а пътниците гледат през прозорците и ахкат и охкат към ту появяващия се, ту изчезващия язовир Искър, покрай който се вие шосето.

Отляво и отдясно започват да се редят заведения, които през уикенда са пълни с народ. Да излезеш от града, да се повозиш няколко десетки километра в колата, за да седнеш да се наядеш и после да се върнеш – това може и да не е представата ви за добре прекаран уикенд, но пък на повечето места готвят наистина чудесно. Нашето решение – сядането за хапване е само след разходка.

Едно от любимите ни места в района е местността Щъркелово гнездо, Разстоянието от София е около 40 км, а до Самоков – 15. Има уширение на пътя, където можете да оставите колата и да слезете до брега на язовир Искър.

Ако сте запален рибар, може да хвърлите въдицата. Имайте предвид обаче, че през лятото няма свободен сантиметър по брега, където да се сместите сред останалите ентусиасти. Има и водни колела и лодки, които можете да наемете. Мястото е подходящо и за ветроходство, но си носете яхтата.

Но дори и да сте дошли само за хубавата гледка, шумът на вълните и вековните иглолистни гори ще ви накарат да се почувствате по-добре.

А след това можете да си хапнете без угризения. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още (не)обикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин