Шварцвалд - дом на Хензел и Гретел и още много приказна красота - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шварцвалд - дом на Хензел и Гретел и още много приказна красота
Автор: Peika.bg
Шварцвалд - дом на Хензел и Гретел и още много приказна красота
Снимка: pixabay

Един от най-живописните региони на Германия - Шварцвалд привлича много туристи през цялата година. Повечето от тях идват от Германия и Швейцария, но регионът заслужава повече международно признание.

В случай, че не знаете много за него, време е да научите. Хайде да започваме!

Размер и местоположение

Шварцвалд се намира в провинция Баден-Вюртемберг, в югозападния ъгъл на Германия, който е много близо до Швейцария. Той се простира от красивия град Баден-Баден до швейцарската граница и от западната и южната страна е ограничен от долината на река Рейн. Регионът е дълъг 65 км и широк 35 км.

Планините

Планините на Шварцвалд всъщност не са високи. Най-високият, Фелдберг, е висок 1493 м. Въпреки това Фелдберг е най-високата германска планина извън Алпите и предлага прекрасна панорамна гледка.

Шварцвалд - дом на Хензел и Гретел и още много приказна красота
Снимка: pixabay

Влизане и придвижване наоколо

Има няколко летища, разположени сравнително близо до Шварцвалд. Можете да летите до Карлсруе, Щутгарт или Франкфурт в Германия, Страсбург във Франция или Базел и Цюрих в Швейцария. От там хванете автобус/влак до Баден-Баден, Офенбург или Фрайбург. Можете също така да наемете кола. Последният вариант е най-удобен, тъй като по-късно можете да използвате колата за придвижване из региона. Schwarzwaldhochstraße (Главният път на Шварцвалд) е красив маршрут за шофиране.

Характер

Районът е много селски и голяма част от него е доминирана от гори. Горите покриват около 60% от земята. Очарователни долини, потоци и реки са пръснати наоколо. 

От изток на запад обликът на Шварцвалд се променя. На изток са характерни плоските и куполовидни върхове и широки плата, на запад – дълбоко всечени тесни речни долини и стръмно спускащи се склонове към Горнорейнската низина. 

Шварцвалд - дом на Хензел и Гретел и още много приказна красота
Снимка: pixabay

Малки градове

Много малки, туристически градчета са разположени в Шварцвалд. Една от най-популярните дестинации е Титизе, спа град с малко красиво езеро. Баден-Баден е известен и като спа град. Построен е върху термални извори и живописно разположен в гориста долина.

По-големи градове

На първо място, това е Фрайбург, известен като „бижуто на Шварцвалд“. Фрайбург, оживен и слънчев, определено заслужава това прекрасно заглавие. Това е университетски град, така че студентите добавят младежката си атмосфера към характера му. С малките канали, исторически сгради и красива околност, Фрайбург е задължителна дестинация. За любителите на виното Офенбург (известен като столица на Ортенау, винарския регион) е друго място за посещение, особено когато там се провежда Фестивалът на виното. В Пфорцхайм, така наречената „Врата към Шварцвалд“, можете да си купите някои прекрасни бижута и часовници.

Шварцвалд - дом на Хензел и Гретел и още много приказна красота
Снимка: pixabay

Природата

Въпреки че планините Шварцвалд не са много високи, те са очарователни. Изпъстрена с девствени езера, пресечени от бистри реки, земята е невероятно живописна. В горите и във фермите живеят различни животни. От там произхождат рядката порода шварцвалдски коне.

Дейности

Пешеходният туризъм е много популярен. Пътеките са добре маркирани и достъпни. Преди да започнете туризъм, посетете някой от туристическите бюра и вземете карта. Планинското колоездене и мотоциклетизмът също са чудесни начини за разглеждане на района. Любителите на парапланеризма често летят над гората – прекрасните гледки са гарантирани. Тъй като има толкова много езера и реки, Шварцвалд е идеална дестинация за любителите на водните спортове. Езерата Schluchsee и Titisee са идеални за уиндсърф, ветроходство и гмуркане. Когато дойде зимата, Шварцвалд е пълен със скиори и сноубордисти.

Шварцвалд - дом на Хензел и Гретел и още много приказна красота
Снимка: pixabay

Настаняване

В селата можете да намерите удобни Gasthauses, традиционни немски къщи за гости. Ще получите не само легло за спане, но и тонове местна храна и домашна атмосфера. Цените започват от около 20 евро на човек. Можете също да търсите хотели; по-евтините струват около 50-60 евро на вечер за двойна стая. За авантюристите Шварцвалд има много къмпинги.

Часовници

Регионът е известен със своята красота, топлина, природни чудеса и... часовници с кукувица, по-точно. Те се произвеждат в Шварцвалд от 18 век. За да научите повече, посетете Deutsches Uhrenmuseum във Фуртванген, той разполага с впечатляваща колекция от часовници с кукувица.

Легенди

Дори на пръв поглед Шварцвалд изглежда мистериозен. Много гъсто, тъмно и атмосферно – изглежда като място, където могат да се случат странни неща. Ето защо много легенди разказват за магьосници, джуджета, върколаци и вещици, живеещи в гората. Смята се, че там се развиват много известни немски приказки, включително известната история за Хензел и Гретел. Когато се разхождате сред гората, потопете се в магическата атмосфера и се огледайте внимателно – може да видите нещо дори по-вълшебно от старите дървета и руини.

Кухня

В целия регион можете да намерите много фантастични ресторанти, както в градовете, така и в селата. Типичната храна на Schwarzwald е засищаща и тежка, така че бъдете готови да получите допълнителни калории. Една от класиките е оригиналният Schwarzwälder Schinken. Ресторантите сервират тонове месо с вкусни сосове. Има и много традиционни десерти, включително тортата Шварцвалд. Що се отнася до напитките, немската бира е най-популярна, особено Rothaus и Alpirsbacher. В региона се произвеждат и някои отлични вина.

Така че искате ли да посетите Шварцвалд? Заслужава си! Преди да резервирате полет и да започнете да опаковате багажа, споделете тази статия с приятелите си.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин