Симптоми на зика вирус: 5 въпроса, които още нямат отговор - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Симптоми на зика вирус: 5 въпроса, които още нямат отговор
Автор: Peika.bg
Симптоми на зика вирус: 5 въпроса, които още нямат отговор
Снимка: Thinkstock/Guliver

Разпространилият се през последните месеци зика вирус, който напусна пределите на Южна Америка, е гореща тема, особено ако ви предстои пътуване в тези региони.

Какво се знае за зика вируса?

Знае се, че за него няма нито ваксина, нито лекарство и в около 80% от случаите преминава без симптоми. Когато при заразения се проявят симптоми, те са обрив, конюнктивит и болка в мускулите, които отминават за 4-7 дни. За самия болен няма особени последствия, но се смята, че вирусът е причина за увреждане на плода при бременни жени (микроцефалия или намален обем на мозъка на новороденото), заради което се и препоръчва те да не пътуват в засегнатите райони.

Какво да правите, ако сте пътували до засегнат със зика район и имате съмнения за заразяване?

Ако имате някой от симптомите на заразяване със зика вирус, свържете се незабавно със здравната инспекция в своя град и информирайте личния си лекар. Предаването на вируса в България е твърде малко вероятно, както съобщиха от Минстерството на здравеопазването, тъй като само в ограничени райони в България се среща тигровият комар преносител. Т.е. за да предадете вируса, трябва комар да ви ухапе и след това да ухапе друг човек. Към януари 2016 г. има данни за разпространение на тигровия комар в областите Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора, където е установяван в селища с надморска височина до 200 м. Не е изключено разширяване на заселената от него територия и в други селища в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и долините на реките Струма и Места, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести.

Какво все още не се знае за вируса зика:

1. Възможно ли е предаване на вируса зика по полов път, чрез слюнката или по въздуха?

Вече са известни няколко случая, в които има съмнения, че вирусът е предаден по полов път. Единият случай е през 2008 г., а другият беше обявен преди броени дни. Досегашната информация за зика вируса сочи, че в повечето случаи заразяването става чрез комари. При изследвания вирусът е открит в семенната течност на мъжете, но не е категорично доказано, че по този начин той се предава и на партньорките им. Знае се, че зика вирусът не се предава чрез слюнката или по въздушно-капков път.

2. Означава ли това още по-бързо разпространяване на вируса зика?

По-скоро не, но не е сигурно. Според досегашните изследвания симптомите на вируса се проявяват до седмица след заразяването, а предаването на вируса по полов път, ако то наистина се случва, може да се осъществи само докато носителят е болен. Т.е. зика вирусът не е като ХИВ и не остава цял живот в тялото на човека.

3. По-опасен ли е зика вирусът, отколкото си мислим?

Учените все още не знаят. Вирусите могат да се променят по изненадващи начини. А когато вирус заразява милиони хора, вместо хиляди, започват да се наблюдават по-редки ефекти, които иначе биха били регистрирани много трудно. Все пак учените знаят, че вирусите не мутират прекалено много и няма вероятност зика да се превърне във форма, която се пренася във въздуха като шарката например.

4. Променил ли се е зика вирусът досега?

Има съмнения, че единият от гените на вируса зика вече е мутирал. Дори и малка промяна в гените обаче може да доведе до голяма промяна в поведението на вируса. Освен това зика вирусът се разпространява в район, където същите комари пренасят още два опасни вируса – денга и чикунгуня. Учените се опитват да установят дали трите вируса си взаимодействат по някакъв начин.

5. Какво друго причинява на човека вирусът зика?

Трудно е да се каже. Тъй като инфекцията преминава сравнително бързо, учените обикалят из Бразилия и други засегнати региони, за да открият активно болни заразени, да им вземат кръвни проби и да проследят какво се случва след преминаване на инфекцията. Зика вирусът обикновено се изчиства от тялото за няколко дни или най-много няколко седмици, така че е трудно да се открие дали някой е боледувал преди месеци и какви са последиците от това. 

40600

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин