Библиотерапия или как се лекува с книги - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Библиотерапия или как се лекува с книги
Автор: Ивалина Ненова
Библиотерапия или как се лекува с книги
Снимка: Thinkstock/Guliver

Как четенето може да лекува и кои са Пътуващите книги на Стара Загора

Вече сме ви разказвали как пътуват книгите. Ако вие пътувате към Стара Загора, включете се в кампанията на Сдружение с нестопанска цел "Пътуващите книги на Стара Загора" и дарете книги. Или посетете някое от техните литературни събития. Или научете какво е библиотерапията и как се с лекува с книги.

За тези и още книжни теми си говорим с Олга Клисурова от "Пътуващите книги на Стара Загора":

- Коя е Олга и какви са мечтите й?

- Олга е човек, който не спира да търси себе си. Не спира и да мечтае, защото „човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му“. Често меня мечтите си, но никога не им изменям.

- Разкажи ни за Пътуващите книги на Стара Загора.

- „Пътуващите книги на Стара Загора“ са сравнително ново сдружение, едва на 6 месеца. Но реално съществуваме като движение от повече от година. Първоначално бяхме просто хора, които си разменят книги, но после започнахме да искаме да говорим за тях. Почнахме да се събираме, да правим разни инициативи. Хората в града започнаха да ни припознават като група ентусиасти, които се опитват да насърчават четенето и любовта към литературата. Организирахме първия благотворителен онлйн търг за книги, чиято цел беше да се наберат средства за лечението на зрението на 9-годишно момче. Включихме се също и в много национални кампании, като - „Чети с мен“, „Нощ на литературата“. Каним съвременни български писатели да представят книгите си в града ни. Такива са Нинко Кирилов, Ангел Игов, Емануил А. Видински, интернет предприемача Александър Ненов. Целта ни е да достигнем до повече хора, да изкушим повече хора с литературата и онова, което тя може да ни даде. Да дадем възможност и на онези, които нямат възможност да се докоснат до книгите.

- Ти си един от малкото хора, сертифицирани като библиотерапевт - какво представлява библиотерапията?

- Да, аз съм от 11-те такива в България и съм безкрайно благодарна за това на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Сдружение Самаряни, където аз често съм в ролята си на доброволец.

Библиотерапията най-общо може да бъде класифицирана като психотерапевтично направление. То предоставя специфични концепции и техники, с помощта на които могат да се постигнат конкретни промени (корекции) в личността на клиента/читателя. Във времето, както от теоретична, така и от емпирична гледна точка, библиотерапията си е отвоювала автономна позиция в полето на психотерапевтичните школи. За съжаление, в България библиотерапията е доста слабо позната, въпреки че често я прилагаме интуитивно.

Основната цел на консултанта по библиотерапия не е да променя личността на читателя. Той трябва да оказва подкрепа, да показва през литературата, че читателят не е сам в това, което преживява. Да му разкрива нови гледни точки, да го мотивира да взема решения и да преминава към действия.

Съвременният човек е подложен на изключително високо психологическо и информационно пренапрежение. Все повече ресурси се отделят, за да се генерират иновативни подходи за минимилизиране на негативните последствия от стреса. Същевременно се пропуска един общоизвестен факт – четенето понижава психичното напрежение. „Прочетените думи“ имат способността да предизвикват различни емоционални състояния: тъга и печал, щастие и радост. Когато се пренасяме в света на писаното слово, ние постигаме същото психично състояние, към което се стремят хората по време на релаксация – тялото е напълно релаксирано, съзнанието е будно, но ние не управляваме преднамерено своите мисли. Без усилия и специални тренировки се постига „изключване“ на мисловния процес. Той се заменя от фантазии, проекции, емоционални преживявания и т.н. А това има „лечебно“ въздействие върху личността.

- Към кого е насочена библиотерапията? Каква е твоята библиотерапия?

- Библиотерапията може да бъде насочена към всеки човек, тъй като всеки един от нас, в определен момент изпитва определени колебания, има своите кризи, своите проблеми, своите умори. Тя не бива да бъде бъркана с консултацията с психолог, но може да бъде съпътстваща терапия. Човек, обикновено, трудно вижда своите проблеми обективно. Но пък аз много се доверявам на свои близки и познати, които ми препоръчват литература. С течението на времето разбрах, кои са ме преценили правилно и ми препоръчват вярната книга.

- Сподели с нас три любими цитата, които са те докоснали?

- Много цитати са ме докоснали, както и самите книги, в които съм ги прочела. Но ще споделя тези, които най-много ме определят като човек.

„Това, което не ме убива, ме прави по-силен“ – Ницше.

„Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му“ – Екзюпери

„Бъди себе си, останалите роли са вече заети.“ – Оскар Уайлд

- Има ли книга, която е променила живота ти?

- Винаги съм казвала, че книга, сама по себе си, не може да промени живота ти, ако ти не си готов за това. Ти променяш живота си, повлиян от нещо. За мен „Граф Монте Кристо“ беше книгата, която ме влюби в книгите и емоцията, която носят те, и по някакъв начин предопредели съдбата ми.

- Търпението добродетел ли е или порок?

- О, добродетел е, на която аз се уча всеки ден. Винаги съм имала проблем с търпението и с времето като цяло. Но животът ежедневно ми предоставя уроци, които ме учат как да бъда по-търпелива. Със сигурност не съм достигнала съвършенство в тази област, но съм и доста далеч вече от първоначалната си точка.

- Коя е пейката с най-хубавата гледка, където си била?

- Пейките, които гледат към Царевец. Това място винаги ме оставя безмълвна. Там усещам колко малки и невзрачни сме ние. И как красотата, е нещо, което не просто се вижда, а се усеща. Попива се със всички сетива и кара кожата ти да настръхва.

Следете Пътуващите книги на Стара Загора в сайта им тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин