Изкуство или вандализъм? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Изкуство или вандализъм?
Автор: Peika.bg
Изкуство или вандализъм?

Може и да ви прозвучи малко нереалистично, но огромен син пенис краси 5-етажна жилищна сграда в шведската стлица Стокхолм.

Той е най-скорошният проект на шведската художничка и музикант Каролина Фалкхолт, известна още под псевдонима Блу

Със сигурност този акт на вандализъм“ би смутил много хора и би бил определен като несъобразяване с обществените нормиГрафитът обаче е напълно легален, защото е направен върху сграда, притежание на арт организация.

Това е и причината да не е било необходимо да питат всеки един от обитателите на сградата дали е съгласен фасадата им да краси син еректирал пенис. Арт организацията дава позволение всеки един мюръл да остане върху сградата им за период от 6 месеца, след което върху фасадата се появява творбата на друг артист.

Художничката коментира, че чрез творбата си се надявала да накара всеки, който е притеснен или дори отвратен от това изображение, поне да се замисли какво точно го кара да се чувства по този начин.

Изкуство или вандализъм?

Фалкхолт стана скандално известна сред арт средите в Ню Йорк през декември миналата година, когато нарисува пенис със същата грандиозна ерекция, но в други цветове, на стена в долен Манхатън. Графитът обаче бил премахнат само след два дни, въпреки че по договор е трябвало да остане там три седмици. Причината за това бил широкият отзвук в медиите, който подтикнал недоволството на обитателите на сградата.

Ексцентричната Фалкхолт признава разочарованието си от факта, че жителите на Стокхолм не са проявили по-голямо разбиране към творбата ѝ. Въпреки това обаче тя се надява, че този път творбата ѝ ще остане върху фасадата на сградата за целия планиран период от 6 месеца и че местните ще преосмислят посланието ѝ.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин