9 туристически дестинации в Швеция - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 туристически дестинации в Швеция
Автор: Peika.bg
9 туристически дестинации в Швеция

Швеция и Скандинавия като цяло не са познати като толкова известни туристически дестинации.

Това е жалко, защото тези държави имат какво да предложат на жадните за красиви гледки и невероятна природа туристи. 

Откъм история районът също предлага множество интересни и древни дестинации.

Швеция определено е място, което си заслужава да бъде посетено и ние ви предлагаме да видите кои са деветте туристически дестинации, които не трябва да пропускате там.

1. Марторпсфалет

35134

Този красив водопад се намира на хълма Кинекуле в провинция Мастерготланд в Швеция. Марторпсфалет е най-величествен и пълноводен през пролетта, когато негов фон е голямото разнообразие от растителни видове, което цъфти и се разлиства в близката гора. В близост можете да видите останки от вили и земеделски имоти, построени там през 19-и век.

2. Сандхамарен

35131

Плажът в Йостерлен, югоизточна Швеция, често е считан за най-добрият плаж в страната. Той е известен със спокойствието, пясъчните си дюни и кристалните балтийски води. Ако искате да го видите от по-високо, можете да го направите от някои от четирите фара в Сандхамарен.

3. Атоклимпен

Атоклимпен в Тярнаби и Хемаван е свещена планина на народа Сами, чиято най-висока точка е 1006 метра. Докато стигнете дотам, ще минете през местности с мъртви планински брези и каменни плочи, оцветени в червено от водорасли. Наблизо има стара медна мина, а районът е богат и на доста необичайни, както и отровни метали.

4. Хорнборга

35133

Езерото Хорнборга е рай за люботелите на птици, защото там разнообраизето наистина е впечатляващо – гмурци, патици, блатни птици, чайки и други. Всяка пролет една от атракциите на езерото са множеството жерави. Хорнборга се намира в древната местност Вастерготланд в южна Швеция, където има исторически останки и каменни стени.

5. Лумелундагротан

35136

Тази пещера на север от Висби се намира в природен резерват със същото име. Лумелундагротан е една от най-дългите пещери в Швеция - почти 4 километра и в нея могат да се видят множество сталагмити, сталактити и дори древни вкаменелости.

6. Гулмарсфьорден

35130

Един от най-красивите фиорди в Швеция е Гулмарсфьорден, който е разположен в северната част на Гьотеборг, и стига до островите Бьорнхолмен, където се разделя на три. Фиордът е дълъг 30 километра, с максимална дълбочина от 118 метра в средата си.

7. Торнетраск

35129

С параметри от 70 километра дължина, 11 километра ширина и 190 метра дълбочина Торнетраск е петото най-голямо езеро в Швеция. То се намира в община Кируна, графство Норботен. Езерото се е формирало от остатък от ледник и затова е второто най-дълбоко в страната. Обикновено Торнетраск е покрито с лед от декември до юни, а по северния му бряг можете да намерите останките от селища на народа Сами.

8. Кебнекаисе

35135

Кебнекаисе е най-високата планина в Швеция и се намира в Лапландия. Тя има два върха – заледеният южен връх е на височина 2097 метра, а северният, който не е заледен, е на 2096 метра височина.

9. Халингсафалет

35137

Този 43-метров водопад е известна туристическа дестинация през зимата, защото в горната си част представялва течаща вода, която в долната си вече е ледена фигура. През лятото около водопада растат мъхове и лишеи, а често се появява и красива дъга.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин