Скампия - адът на Неапол - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Скампия - адът на Неапол
Автор: Peika.bg
Скампия - адът на Неапол
Снимка: Unsplash

Може ли архитектурата социално да дестабилизира цял квартал? Формата на сградите играе ли роля за наличието на организирана престъпност? Италианският квартал Скампия е пример за това как архитектурата може да повлияе на поведението на гражданите или поне как може да бъде използвана доста успешно за незаконни цели.

През 80-те години престъпната организация Камора успява да се установи в Скампия, тогава новосъздаденият квартал в Неапол. Архитектурен проект, който по ирония на съдбата се появява, за да подобри градските условия на обществените жилища.

Историята на Скампия 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от levelediscampia (@levelediscampia)

Около 1960 г. Неапол има сериозен проблем с бедността. Намира се в южната част на Италия, регион, който страда от ефектите на продължителна депресия през целия 19-ти, 20-ти и в момента 21-ви век. Въпреки огромното си художествено наследство, отчайващите финансови проблеми на региона били широко разпространени. Неапол се нуждаел от спешна реформа в градското планиране, която била предприета от архитекта и експерт по градско планиране Франц Ди Салво. Въз основа на новите държавни закони, Ди Салво проектира наистина модерен жилищен комплекс. От 1963 до 1975 г., годините, в които са построени блоковете, проектът изглежда върви добре. Стотици бездомни семейства били преместени в тези сгради. Имало по-малко бедни хора по улиците на Неапол и накрая били осигурени субсидирани от държавата жилища за хората в нужда. Проектът бил представен в международен план като успешен, но зад социалното градско планиране и добрите намерения се криела корупция. Структурата се основавала на илюзия, съставена от подкупи. Основите не били солидни и организираната престъпност се възползвала от всяка пукнатина.

Много фактори, като правителство, градско планиране, дизайн и социални обстоятелства, превръщат квартала в бомба със закъснител. 

През 1962 г., няколко години преди сградите да бъдат построени, реформа в градоустройството е одобрена в Италия от Фиорентино Суло. Закон 167 трябвало да се превърне в една от най-добрите градоустройствени политики по отношение на социалната интеграция, но се случило точно обратното. Днес знаем защо, но тогава не било толкова очевидно. Вместо да построи нови сгради и да обедини в тях хора с различно образование, различни доходи или националности, градският съвет на Неапол концентрирал хиляди хора с ниски доходи, бедни или изключително бедни семейства в тези сгради. Тези субсидирани жилищни проекти се превърнали в благодатна почва за престъпност.

Присвояване и окупация след земетресението

Въпреки че първоначално сградите са проектирани за около 40 000 души, дори преди да бъдат завършени, те вече са приютили около 90 000 жители, почти една десета от Неапол. Това се дължи на различни фактори. Първо, злоупотребите с обществени средства, които попречили на сградите да бъдат завършени. Второ, земетресението от 1980 г., което разруши някои от най-бедните къщи в останалата част на Неапол. Резултатът бил масова миграция към Скампия. Камората просто трябвало да пристигне.

Въпреки всички горепосочени фактори, кварталът можеше да има шанс. Държавата или общината трябвало да инвестират в индустриален пояс, висше образование или центрове за професионално обучение, за да осигурят изход от бедността в района. Това не бил случаят и, за съжаление, единственият изход за бедните хора били престъпленията. Стигайки до тази точка, процесът на влошаване бил неизбежен. Това предградие на Неапол вече било навлязло в низходяща спирала.

За създаването на "Платната" на Скампия, архитектът Франц Ди Салво намира вдъхновение в други по-ранни жилищни сгради, субсидирани от държавата, както френските Le Corbusier, така и японските Kenz? Танге. Всъщност триъгълната структура се основава на първата, а вътрешните пътеки, които помогнали на Камората да избягат от властите, на втората.

Интересно е, че сгради със социални центрове, зони за игра на деца, гигантски парк, обществени съоръжения на всички видове и дори обществена гара, могат да се влошат до такава степен, че да се превърнат в магнит за престъпни дейности. Днес знаем, че този архитектурен модел не е функционален, особено не за обществено жилищно строителство. 

Влиянието на полицията

Неапол, от средата на 20-ти век, следва подхода на обществената полиция, следван от други европейски градове. С нарастването на градовете (Неапол има около един милион жители), има нужда от разпределяне на правоприлагащите органи и друга форма на градски съоръжения (пожарни, болници, училища) в целия град. По отношение на Скампия, единственият възможен отговор бил да се създаде полицейски участък пред сградите. Commissariato Scampia е завършен през 1987 г. и оттогава полицейският натиск върху района бил забележим. 

Нов живот за Скампия

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от mr Pee Artist (@mr.pee_official)

През март 2020 г., дори преди да се появи пандемията от COVID-19, Неапол имаше изключително високо ниво на безработица. Въпреки че Платната на Скампия се разрушават и само едно ще остане на мястото си като спомен за това, което някога е било там, истината е, че в общината се установяват нови мафии и наркопродавци. Появяват се така наречените „бебе босове“. Един от проблемите за дестабилизирането на по-високата структура на организираната престъпност е, че съществува „изсмукваща“ йерархия: всички старши босове продължават напред и се нуждаят от нови междинни босове, които често са забележително млади. И все още има 200 семейства, живеещи в Платната, много от които се оказват въвлечени в престъпни дейности.

Неапол е хилядолетен град. Няма съмнение, че властите полагат големи усилия за прочистване на корупцията и дестабилизиране на организираната престъпност. Тази конкретна война обаче все още не е приключила. Общинският натиск върху престъпните дейности трябва да бъде силен, но преди всичко интегрирането на градския дизайн трябва да бъде преоценено от много по-широка гледна точка. В противен случай Неапол, със или без Платна, ще продължи да страда.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин