Скрибина и вълшебният камък - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Скрибина и вълшебният камък
Автор: Елена Исаева

В България има множество интересни места, които ни озадачават и до днес. На нашата територия е пълно с тракийски светилища, мегалитни комплекси и други мистериозни неща, оставени ни от нашите прадеди, не винаги обаче с ясна цел за тяхната функция.

Всяко едно от тях, носи своята мистичност, красота, а може би и интересни тайни, които сигурно никога няма да узнаем. Местността Скрибина, при с. Крибул е едно от тях. То се намира на територията на Западните Родопи, в района на община Сатовча, край река Бистрица и съвсем близо до място наречено Кара кая – Черната скала. Това място е едно от многото светилища, намиращи се на нашата територия, които се смятат за наистина магични и лековити. Като повечето известни места, от подобен тип у нас, и тук има познатото малко място наречено „провиралка“. До него се стига по дървена стълба, от двете страни на която се виждат окичени червени конци.

Местните са вярвали, че едно от нещата, които това място може да лекува са типично женските болести, както и психичните такива. Като цяло се смята, че всеки успял да премине през малкия отвор в скалата ще бъде пречистен и излекуван от своите болежки. Легендите разказват, че пазител на това светилище е огромна черна змия, която може да сменя образа си – както на различни животни така и на самия човек.

Скрибина и вълшебният камък
Снимка: Filipov Ivo, Wikipedia

Любопитно е, че на самото място могат да се видят доста дрехи. Това е част от самия ритуал на пречистване. Както змията пазител сменя своята кожа, за да се възобнови нейният живот, така и човекът е трябвало символично да свали старите си дрехи, за да може да навлезе в друг, по-добър етап от своя живот. Ако все пак решите да сте от тези, които ритуално събличат своите дрехи, не забравайте да си ги вземете след това, за да може да опазим това природно богатство повече време.

Самото минаване през тесния отвор символизира прераждането на човека. Минавайки, той трябва да е наясно, че оставя зад гърба си всичко онова, което го е мъчило, или пък му е пречело да живее пълноценен живот. Минал вече от другата страна на скалата, се смята, че човек се е пречистил и е готов за „новия“ си живот.

Дали това е мит или реалност, разбира се, няма как да знаем със сигурност, но е факт, че това древно светилище е използвано още от древните траки за подбни цели.

Желаещите да посетят това място, трябва да се подготвят, че от колите си до самия мегалитен камък има около 6 километра разстояние. Преходът е лесен, по сравнително равна пътека и много приятен.

Не забравяйте и друго, което разбира се желаещите могат да направят. Има едно обособено място за оставяне на монети, с които местните вярват, че това е дар, принесен в благодарност за новото и крепко здраве, с което всеки си тръгва от тук.

Ако обаче имате страх от тесни пространства, не е препоръчително да минавате. Достатъчно е само да оставите монетка, червено конче или просто да си пожелаете по-добро здраве за вас и вашите близки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин