Сокотра – пътешествие някъде във Вселената - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сокотра – пътешествие някъде във Вселената
Автор: Милена Йоцова

Да отидеш в Сокотра е вид пътуване в космоса. Щом разбрахме, че Вожд Миро се кани да ходи натам, на мига се присъединихме. Без никакво колебание.

Сокотра – остров, откъснал се най-своенравно преди милиони години от голямата суша, останал сгушен в собствената си прегръдка.

Самодостатъчен.

Благодарение на което съхранява уникални растителни видове и пейзажи. Такива дървета не се срещат другаде по земята. Но не е само това. Пейзажите като цяло са извън реалността, изглежда Създателят е бил в доста игриво настроение и настроен артистично, докато ги е майсторил.

Не зная откъде и с какво да започна. Сокотра не е място, което ти подрежда мислите. Дори не съм сигурна дали съществува реално или някой просто беше подхвърлил това късче земя в океана, колкото да ни покаже един изгубен свят, и после да го скрие в небитието. Снимките говорят най-ярко за красотата на тази необетована земя.

31842

Мирно и ползотворно съжителство съществува между козички и египетски лешояди. Наскоро ми попадна чудесна статия за двойка египетски лешояди в Родопите – били един от най-застрашените видове на земята, което отново ме навя на мисълта, че Сокотра принадлежи на друга вселена. Египетските лешояди там са като гълъбите тук. Срещаш ги навсякъде, не са нахални, проявяват завидно английско възпитание и се хранят заедно с козите, когато са наоколо. Няма пререждане, боричкане, бой. Чудя се венецът на природата дали би проявил подобно разумно отношение, но май сравнението за разумност не е в наша полза и призът би отишъл при изчезващия вид.

31820

На лешоядите мисля да посветя специално внимание по-нататък, защото са наистина много мили птици и имат интересни навици.

31818

Плаж - не е като да се препъват летовници в чадъри и шезлонги. Вдясно от плажа е пясъчната лагуна Детва (Detwah Lagoon), в чийто край се спотайват скатове и точат зъби за крехко месце. Ние обаче не успяхме да ги зърнем и групата запази цялост.

31830

31832

За сметка на това се натъкнахме на строители на плажа – рачета осмокрачета, които използват отлива, за да си изградят островръхи пагоди, убежище срещу всякакви опасни двуноги елементи, проявяващи любопитство към заниманията им. Трескави и свенливи същества, леко мистични.

Трудно е да опишеш гледки, които не са оттук, и те карат да немееш и да се кокориш като малко дете. Там умът отстъпва назад и временно излита нанякъде, човек гледа, обикаля и се чуди дали става въпрос за същата тази Земя, на която той живее и битува. Със Сокотра не се свиква. Нито ти става ясно нещо. Там си галактически стопаджия, отбил се за кратка спирка и толкова.

31834

Дюните Хайф (Hayfи Захек (Zahek)

Пясък. Мислех си, че след Намибия ще бъда безучастна към всякакви други дюни, но човек никога не знае какви изненади крие тази планета. Тези са бели, а усещането за безбрежност и микроскопичност витае във въздуха и те поглъща. Има и стъпки в пясъка. По следите на изгубеното време, което изтича и то като пясък между пръстите.

31817

31847

А това е Дихамри (Dihamri) – рай за гмуркачите, но на това място също ще посветя повече текст по-натам. Царство на коралите!

31831

31828

Дърветата

Те са в основата на всичко. Главната причина за пътуването ни. Уникални видове. Бутилкови, краставичеви (вид бутилкови), драконови – само там ги има, тамянови, алое, пустинна роза.

Бутилковите са много забавни. Растат на воля - по скали, камъни, почва, където си пожелаят. Това е редовната армия войници, охраняваща острова. Уверени, непретенциозни, причудливи, изскачат отвсякъде. Цъфтят – о, колко гиздави стават тогава, прегръщаш ги и хладната им влажна кора те успокоява, не искаш да ги пуснеш. Ставате приятели.

31839

31836

31844

31819

Драконовите, с алената си смола, са от по-висша каста – бих им дала ранг на жреци. Попаднеш ли на платото Диксам (Diksam), където е истинското им царство, можеш да очакваш всичко – скрити динозаври, семейство Флинтстоун, говорещи растения. Пейзажът те катапултира ери назад, чудиш се защо хората воюват и всъщност състояла ли се е някога някаква еволюция. Това е за кратко обаче, през останалото време просто си трещиш.

31837

31838

31841

31846

31840

На снимката по-долу е показана червената смола с цвят на кръв, на чието име според мълвата са кръстени тези дървета. От въпросната смола се произвежда червена пудра със силен пилинг ефект. Сдобихме се и ние с тази природна козметика.

31827

За тамяна какво да кажем – около седем вида тамянови дървета се срещат на острова.

31825

31835

Най-интересният обект е една скала в морето, близо до брега, с рехава горица дръвчета върху нея. Тези тамянови дръвчета растат само и единствено на тази малка скала и ако морето я погълне, този вид ще изчезне завинаги от лицето на земята. Предполагам същото е и със Сокотра, съотнесена към територията на земята. Изчезне ли, губим място, приютило природа може би райска или извънземна.

31843

31823

31833

31829

Следва продължение... Снимките са на Тони Балджиева и личен архив Милена Йоцова. Текстът е изпратен от Милена Йоцова за рубриката Стани автор. Споделете и вие пътешествията си на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин