Специален туристически полет над Чернобил отбелязва 35 г. от най-голямата ядрена авария в света - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Специален туристически полет над Чернобил отбелязва 35 г. от най-голямата ядрена авария в света
Автор: Peika.bg
Специален туристически полет над Чернобил отбелязва 35 г. от най-голямата ядрена авария в света

Нека ви представим едно необичайно събитие, което ще се проведе тази събота. Поводът за него отбелязване на 35-ата годишнина от аварията в Чернобил. Става въпрос за полет, който ще даде възможност на пътниците да погледнат надолу към Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна и изоставения град Припят, който някога е бил дом на 50 000 жители.

Ukraine International Airlines (UIA) организира събитието, наречено от него „Полет над Киев и Чернобил”. Той ще се състои на 25 април, в навечерието на годишнината от най-тежката ядрена авария в света. Пътниците ще могат да видят Киев и Чернобил от необичайни ъгли, тъй като Embraer 195 ще лети на минимално допустимата височина от 900 м, като ще прелети и над река Днепър.

Докато е на борда, Чернобилската туристическа компания, специализирана в туризма в зоната за отчуждаване в Чернобил, ще помага на пътниците да задълбочат знанията си за причините и последиците от инцидента.

Аварията се случи, когато реакторът № 4 на Чернобил експлодира през 1986 г., убивайки най-малко 31 души непосредствено след това. Той изпрати в атмосферата шлейф смъртоносен радиоактивен прах, застрашаващ здравето и благосъстоянието на стотици хиляди хора. Припят е част от зоната на отчуждението, към която наблюдава голям приток на посетители от пускането на хитовия телевизионен сериал Чернобил през 2019 г.

Нивата на радиация все още са по-високи от нормалното в района и властите казват, че може да отнеме до 24 000 години, за да могат хората да живеят безопасно в региона. Туроператорите казват, че е безопасно за краткосрочни посещения и, разбира се, прелитането над зоната също е безопасно. Пътниците в юбилейния полет ще могат да се снимат в пилотската кабина с пилота и ще могат да задават въпроси и да научат интересни факти. Обратно на сушата, те също ще имат възможност да посетят Боинг 777 на престилката на летище Бориспол.

Цената на опита „Полет над Киев и Чернобил е 2970 украински гривни (приблизително106 долара), а допълнителна информация можете да намерите на уебсайта на UIA.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин