Спейс дайвинг – футуристична атракция за приключенци - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Спейс дайвинг – футуристична атракция за приключенци
Автор: Peika.bg
Спейс дайвинг – футуристична атракция за приключенци

Две американски компании разаботват прототип на костюм за скокове от земната орбита.

За да се впуснете в този т. нар. „спейс дайвинг” обаче, трябва да сте от смелчаците, които наистина обичат адреналина и силните усещания. Спортът ще се практикува, като първоначално ентусиастите се изстрелват със специална ракетна платформа в суборбитален полет, а на по-късен етап и в ниска околоземна орбита.

След това „космическите гмуркачи” скачат от платформата, а костюмите им ги предпазват от всички премеждия по време на няколкоминутното слизане към Земята. А именно – сръхзвуковата скророст и от триенето в атмосферата, което вдига външната температура на костюма до тази на работеща фурна.

В края на своето уникално пътуване скачачът каца леко и елегантно с парашут на земята, сякаш до преди минути не е бил в свободно падане със скорост надвишаваща тази на звука. Първоначалните варианти на „спейс дайвинга” вероятно ще бъдат осъществявани от суборбитален полет и ще наподобяват историческия скок на Феликс Баумгартнър от преди няколко години, който скочи „от ръба” на стратосферата.

Създателите на костюма предвиждат неговите бъдещи модели да включват ракетни двигатели, с които пилтотът ще може да маневрира и да каца с ракети на двата си крака. Да, точно така, без парашут – точно като Тони Старк в „Железният човек”. Явно сме на на крачка от това да заживеем реалност, наподобяваща фантастичен филм.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин