Спящата красавица на Корнуол: приказката за изгубените градини на Хелиган - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Спящата красавица на Корнуол: приказката за изгубените градини на Хелиган
Автор: Peika.bg
Спящата красавица на Корнуол: приказката за изгубените градини на Хелиган
Снимка: pixabay

Изминаха 30 години, откакто тези великолепни градини бяха отворени за публика за първи път. Ето забележителната история за това как са били открити.

Историята за преоткриването на Изгубените градини на Хелиган преди малко повече от 30 години има всички съставки и романтика на съвременна Спяща красавица: смел принц се бори през непроницаеми тръни, за да събуди красива принцеса, която е заспала от близо 80 години. Той я събужда с целувка и двамата живеят дълго и щастливо.

Принцесата – Хелиган – някога е била едно от най-добрите имения в Корнуол, чиито екзотични градини са били „изгубени“ през 1914 г., когато работната сила на имението от градинари тръгва на война – много от тях никога не се завръщат. Принцът е роденият в Холандия археолог и музикант сър Тим Смит, който по-късно основа проекта Eden. Това е поредица от събития, които довеждат до ролята на Тим в събуждането на прочутите градини на Хелиган, пълни с великолепни растителни находки от най-отдалечените кътчета на земното кълбо и в разцвета си, известни като постижение на викторианското растениевъдство и инженерство.

Спящата красавица на Корнуол: приказката за изгубените градини на Хелиган
Снимка: pixabay

През 1987 г. Тим се премества със семейството си във ферма близо до рибарското селище Мевагиси, където местните са пълни с приказки за съкровища, заровени в тропическата долина, свързваща го с Хелиган. Той остава много заинтригуван. В същото време е наследил няколко прасета от редки породи и измисля идеята за ферма за редки породи. Докато търси място, той среща Джон Уилис, член на семейство Тремейн, който през последните 400 години е притежавал Хелиган. Къщата е продадена през 70-те години на миналия век, но Джон току-що е наследил земята (със сестра си) и иска да види какви щети й е нанесла Голямата буря в Корнуол предишния месец, януари 1990 г. Така започва мисията, която променя живота на Тим и изтръгването на тези мистериозни градини от неизвестност.

Днес спомените на Тим за забелязването на папрати и палми, избуяли от храсталаците, остават толкова ярки, колкото в началото. Бутайки скърцащата врата, те забелязат края на фронтона на оранжерия. „Беше под луд ъгъл, като потъващ кораб“, спомня си Тим. Озовават се в оранжерия. Поглеждайки нагоре, Тим вижда лозов лист сред плевелите и окачени на стената чифт ръждясали ножици, които предположи, че са за рязане на грозде. По-късно експерти идентифицират лозата като вероятно единственият оцелял пример за оранжерия, проектирана от Джоузеф Пакстън в средата на 1800 г.

Но това е друга находка, която насочва последващото възстановяване на Хелиган. Разглеждайки местния строител Джон Нелсън, Тим осъзнава, че е влязъл в тоалетна. Забелязвайки графити по стената, двамата се приготвят за лек тоалетен хумор, докато дешифрират драсканиците. Вместо това те гласят: „Не идвайте тук да спите или да дремете.“ А отдолу подписите на мъжете, които са седнали в този малък тъмен ъгъл, и датата август 1914 г. Градинарите, изглежда са подписали тържествено имената си, преди да изоставят своя защитен малък свят в Хелиган за кървавите бойни полета на Франция и Фландрия.

Спящата красавица на Корнуол: приказката за изгубените градини на Хелиган
Снимка: pixabay

Само четирима от тези 13 градинари се връщат. Тим осъзнава, че тази реставрация ще бъде различна от тези на други величествени домове и градини, които са фокусирани върху техните аристократични собственици. "Ще разкажем историята на онези, които са работили тук, и ще преоткрием техните знания и умения в областта на градинарството.“

Слот за реставрацията в „Светът на градинарите“ на BBC2 постави проекта на националната карта и най-накрая, на един дъждовен Разпети петък през 1992 г., Хелиган беше официално отворен за обществеността, въпреки че все още беше строителна площадка без кафене или правилно работещи места. „Имаше голямо вълнение, когато пристигна първият ни посетител“, спомня си Тим. „Бяхме толкова доволни да го видим, че го пуснахме безплатно!“.

Работата продължи. Прекомерният растеж беше намален, за да се разкрият редки камелии и рододендрони, някои отгледани от семена, донесени от хималайската експедиция на Джоузеф Хукър от 1849-51 г. Цветната градина на мисис Тремейн – обявена от The Gardeners' Chronicle през 1896 г. за „най-хубавата тревиста граница в Англия“ – е възстановена до предишния си блясък и преименувана на градината на слънчевия часовник. Земите на имението на Хелиган са заредени отново с говеда и овце от редки породи, отглеждани регенеративно за борба с деградацията на почвата и изменението на климата.

Най-голямото предизвикателство е възстановяването на продуктивните градини. Човешката сила, уменията и стъклото, които са разгърнати, са огромни и никакви планове за отглеждане не са оцелели. За щастие, докато Тим и неговият екип копаят, те откриват някои от оригиналните етикети на завода за цинк, които дават улики за видовете плодове, отглеждани по червените му тухлени стени. Засаждането на зеленчуци обаче трябва да започне отново от нулата въз основа на изследвания, разкриващи наследствени сортове, които са били отглеждани преди 1910 г.

В разцвета си градината и имението на Heligan биха изхранвали домакинство от около 30 души. Днес, с повече от 350 000 посетители годишно, то може да достави само малка част от това, което се използва в ресторанта на място. Сега обаче Хелиган е наел готвач Nat Tallents, който провежда редовни Lost Suppers, представяйки своята продукция, от говеждо Red Ruby, отглеждано на пасища, до току-що набран боб.

Дори и да не можете да стигнете до Lost Supper, минете през градините в точното време и главният градинар Никола Брадли може да ви предложи затоплена от слънцето ягода „Royal Sovereign“, наследствен сорт от 1892 г., сервиран на коронацията на кралицата на банкет. „Няма да го намерите в магазините, тъй като има кратък срок на годност“, казва Никола. „Но що се отнася до вкуса, това е невероятно. Това е вкусът на „истинска“ ягода.“

Първата световна война, когато Хелиган е „загубена“, също се отбелязва национална загуба на биоразнообразие и връзка с естествения свят, тъй като земеделието и градинарството се индустриализират. Сега много от древните регенеративни методи на Хелиган се откриват отново в цяла Великобритания. „Нашите приоритети са здрави почви и биоразнообразие“, казва Аласдър Мур, ръководител на градини и имоти. Те, заедно с вековните градинарски умения, са жизненоважни, казва той, ако събудената спяща красавица на Хелиган иска да живее щастливо.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин