Стенописите на Марадона: къде да намерите „Ел Диего“ в Неапол - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Стенописите на Марадона: къде да намерите „Ел Диего“ в Неапол
Автор: Peika.bg

Не можете да отидете в Неапол, без да видите нещо от Диего Марадона. От стенопис на десет етажа до стикер на гърба на пътен знак, „D10S“ (Бог) е навсякъде. 

Вероятно сте гледали филма. Вероятно знаете историята. Но да припомним, Диего Марадона се присъединява към Наполи през 1984 г. със световен рекорден трансфер от ФК Барселона. По това време Наполи бил клуб от средата на таблицата в Серия А със само два трофея от Купата на Италия. В продължение на седем години Диего помага за две титли от Серия А, трета Купа на Италия, Суперкупа на Италия и Купата на УЕФА. Известно е, че когато Аржентина се изправя срещу домакина Италия на полуфинала на Световното първенство през 1990 г. на Стадио Сан Паоло в Наполи, Марадона предизвика неаполитанците да избират между него и неговата аржентинска страна и адзурите, представляващи Италия.

Предвид този златен период за Наполи – украсен от Диего, Карека, Ферара, Джордано и Зола, наред с други – не е чудно, че неаполитанците са носталгични по тази епоха. И това се проявява в стенописи, графити и стоки из Неапол. Ето къде да ги намерите:

Оригиналният стенопис на Марадона

Първият и най-посещаван стенопис на Марадона е нарисуван от фен на Наполи, Марио Филарди през 1990 г., за да отбележи второто скудето на Наполи. Можете да го намерите в горната част на Via Emanuele de Deo в Quartieri Spagnoli (испанския квартал) в Неапол. Стенописът гледа към малък площад с цял куп стоки на Марадона, които се предлагат. Това е сцена за поклонение на феновете, така че ще намерите много стикери от цял свят, особено от Аржентина.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Street Art Photos by BNST (@la_ville_en_couleurs)

Марадона в Quartieri Spagnoli

Струва си да се разходите из улиците на Quartieri Spagnoli в свободното си време, за да видите какви съкровища можете да намерите. Качеството на произведенията на изкуството варира значително. Има всякакви светилища и графити с квазирелигиозна иконография, подчертаващи култовия статус, който Диего все още има тук.

Марадона в Centro Storico в Неапол

Centro Storico (Историческият център) на Неапол си заслужава да се види. Сергиите обграждат тесните калдъръмени улички и ще имате много възможности да си купите стоки на Марадона. Независимо дали е фигурка, пощенска картичка или шал, ще намерите Ел Диего в различни формати.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Dawid Markoff (@emefef)

Отново, оглеждайте се за невероятни графити – не само на Марадона, но и на други исторически личности. Има страхотен двоен удар на Фидел Кастро.

Десететажно изображение на Марадона

През 2017 г. живеещият в Неапол художник Джорит нарисува огромен портрет на Марадона в по-късните му години в края на десететажен жилищен блок в южния квартал на Неапол Сан Джовани а Тедучо. Трябва да вземете влака до Barra няколко спирки на юг от гара Piazza Garibaldi, за да го видите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин