Стейтс – старият дух на Англия живее - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Стейтс – старият дух на Англия живее
Автор: Peika.bg
Стейтс – старият дух на Англия живее
Снимка: Simon Harrod

Стейтс е пристанище в Северен Йоркшир, Англия, където характерният рибарски дух от миналото на страната все още му придава определена автентичност.

В началото на 20-и век Стейтс е бил един от многобройните рибарски центрове на кралството с около 80 рибарски лодки в пристанището, но сто години по-късно селото вече е повече туристическа дестинация, а само някои от рибарите излизат в морето от време на време.

Стейтс има повод да се гордее с мореплавателното си минало, защото е свързан с историята на един от най-известните капитани в историята. В периода 1745-1746 г. бъдещият капитан Джеймс Кук е работил в Стейтс като помощник на зарзаватчията. В Стейтс той се запалва по мореплаването и по-късно се мести до близкия Уитби, където се присъединява към Кралския флот.

35051

Магазинът, в който Кук е работил като хлапе, е бил разрушен от морето, но по-късно е възстановен и преправен в лятна вила, където местните семейства почивали поколения наред.

35052

В наши дни Стейтс е любима дестинация за геолози, които проучват юрските пластове на скалите около селото. В началото на 90-те много рядка вкаменелост е била намерена след свличане на скалите между Стейтс и Порт Мългрейв и оттогава се счита, че мястото е едно от най-добрите за целта.

35047

Фестивалът

Въпреки че времената се променят и днес само в половината от къщите целогодишно живеят хора, те са намерили своите малки начини да запазят идентичност – жените още носят бонета, а и хорът на рибарите все още го има. Именно тази специфична атмосфера е довела в селото група от 30-ина артисти, известни като „Групата от Стейтс“ или „Северните импресионисти“, които са повлияни от легендите в стила като Моне, Сезан, Реноар и др.

35049

С тяхна подкрепа през 2012 г. в селото се провежда фестивал на изкуствата и наследството, когато много къщи в Стейтс отварят врати като еднодневни галерии, образувайки своеобразна арт пътека през селото. В последствие фестивалът започва да се провежда на 12-13 септември всяка година и вече включва музика, уъркшопи, беседи и разходки.

35050

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин