Стокхолм – забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Стокхолм – забележителности за един уикенд
Автор: Теодора Тодорова

Столицата на Швеция е най-големият град на целия Скандинавски полуостров. Разположена е върху няколко острова и е известна не само с красотата и многобройните си паркове, но и като рождено място на хора като Грета Гарбо, Ингрид Бергман, Астрид Линдгрен, Бьорн Борг и Алфред Нобел. Един уикенд може и да не е достатъчен, за да разгледате целия град, но ето списък на нещата, които не трябва да пропускате:

Старият град или Gamla stan се състои от острова Стадсхолмен и няколко по-малки островчета около него, където през 13-и век се слага началото на бъдещия Стокхолм. Тази част от столицата е запазила средновековния си вид с калдъръмени улички, виещи се около ярко боядисани сгради и малки площади. Тук можете да откриете множество сувенирни магазини, ресторанти и кафенета, а с малко повече късмет ще попаднете и на стена, в която е вграден камък с келтски руни. Не пропускайте да влезете в някое от заведенията с подземни зали – голяма част от тях се помещават в автентични изби от 14-15-и век. Интересно е да се спомене, че част от източната брегова линия на Стария град е построена върху бивши сметища – пример за това е улицата Пеликансгранд (от шведски: Алеята на пеликаните). В Гамла стан можете да откриете също така Нобеловия музей, църквата Ридархолм и Стокхолмската катедрала, в която се помещава дървената скулптура на Свети Георги и дракона, датираща от 15-и век.

Кралският дворец е друга спирка в Стария град, която заслужава внимание. С над 600-те си стаи е един от най-големите дворци в света. Строен е в продължение 63 години в края на 17-и и началото на 18-и век. Бароковата сграда е официалната резиденция на шведското кралско семейство, и макар и да не се използва за постоянно местожителство, тук се настаняват официалните държавни гости по време на престоя им в Стокхолм. През останалото време дворецът е музей, отворен за посещения през цялата година.

Квартал Нормалм - Тръгнете от Стария град покрай Парламента и по един от многобройните мостове в столицата ще стигнете до квартала Нормалм и началото на пешеходната шопинг улица – Дротнинготан (Drottninggatan). В превод името означава Улицата на Кралицата, кръстена така в почит на кралица Кристина, управлявала Швеция през 17-и век.

Площадът Сергел (Sergels Torg) се намира горе-долу по средата на Дротнинготан и е едно от най-популярните места за срещи в Стокхолм. Състои се от потънал в земята пешеходен площад и огромен подлез, пълен с много магазини. Тук е и един от основните транспортни възли на града – централната спирка на метрото. В близост се извисяват сградите на културния център Културхусет и Градския театър на Стокхолм.

Продължете с разходката си из квартал Нормалм и ще попаднете и на други интересни места – парка Кунгстрегордан (Царската градина), на която се намира сградата на операта, площада Хоторгет (Hötorget) с открития пазар и сградата на Стокхолмската концертна зала, в която се провеждат церемониите по връчването на Нобеловите награди. Ако се чудите пък откъде се е взело понятието Стокхолмски синдром, посетете площада Нормалм и попитайте някой от местните за Нормалмсторгския обир.

Сьодермалм (Södermalm) е перфектната дестинация, ако искате да обикаляте още от съвременен Стокхолм или да се забавлявате през нощта. Това е кварталът, известен с алтернативната си и бохемска култура. Местните предпочитат вечерно време да излизат тук, тъй като магазините и заведенията са малко по-евтини от тези в Стария град и центъра. В северната част на Сьодермалм се намира и асансьорът Катарина (Katarinahissen), чиято платформа открива страхотна гледка към целия град. За съжаление самият асансьор е затворен поради нестабилност на конструкцията, но до платформата може да се стигне по стълби от вътрешната част на квартала.

Обществената библиотека на Стокхолм е последната забележителност, на която ще се спрем преди да преминем към острова на музеите. Тя е една от най-интересните сгради в Стокхолм и е проектирана във формата на ротонда. Съхранява над два милиона тома, а в международната й част можете да откриете книги на над 100 езика.

Дюргордан (Djurgården) е споменатият вече остров на музеите. Това обаче не е всичко за него – там се помещават обширни гори и поляни, лунапаркът Грьона Лунд (Gröna Lund), множество исторически паметници. Обиколката на острова спокойно може да отнеме два-три дни, затова се препоръчва предварително да изберете музеите за посещение.

Музеят Васа е един от задължителните такива. Той е посветен на единствения по рода си почти напълно непокътнат кораб от 17-и век – Васа. Експонатът има трагична съдба – строен в периода 1626-28 г., той потъва двадесет минути след като се отделя от брега заради непредвидения от създателите му вятър. Стотици години стои под водата, докато в средата на 20-и век не бива изваден и поставен в музея. Състоянието му е изключително добро и се нуждае от много малко реконструкция, а след години откриват и няколко от бронзовите оръдия, част от арсенала му. Можете да разгледате кораба от всички страни от трите етажа на музея, както и да разберете цялата му история от организираните обиколки с екскурзовод.

Нордическият музей се помещава в една от най-забележителните сгради на острова. В него можете да научите всичко за културната история и етнография на Швеция от 15-и век до днешни дни.

Музеят на открито Скансен е следващата стъпка в обиколката на Стокхолм. С площ над 300 000 квадратни метра експонатите включват копие в реален размер на град от 19-и век с работилници на обущари, ковачи, пекари и всякакви други занаятчии, както и зоологическа градина с много видове скандинавски животни, сред които бизон, кафява мечка, лос, елен, вълк и други. Оттук също се открива и страхотна гледка към Стокхолм.

Музеят на АББА е сред останалите забележителности на острова, а особено подходящи за деца са музеят Юнибакен, посветен на творчеството на Астрид Линдгрен, и лунапаркът Грьона Лунд.

Оттам с корабче може да се насочите и към друг остров на Стокхолм – Кастелхолмен, свързан с мост със Схепсхолмен, където се намират и музеите на архитектурата и модерното изкуство, или пък да се порадвате на малко по-дълго пътешествие по вода обратно до Сьодермалм.

Стокхолм е град, пълен с чудеса - в него има за всекиго по нещо. Не забравяйте обаче по-топлите дрешки, особено ако се запътите натам през студените месеци на годината.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин