Сърцето на стария Стокхолм - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сърцето на стария Стокхолм
Автор: Екатерина Мандова

Средновековни стръмни улички, древна архитектура, величествен замък, дворцова стража, градска суетня и шумотевица, всичко това е в перфектно съчетание в старата част на шведската столица Стокхолм.

За шведите старата част на града (Gamla Stan), разположена на един от многото стокхолмски острови, е същинският Стокхолм - където можете да усетите столичния кипеж и атмосфера. Над 3000 души живеят и работят в района, а още толкова просто минават оттам, така че ако ви домъчнее за хора в безлюден Стокхолм (точно такъв може да ви се стори през есента и зимата), то това е мястото за вас.

Кралският дворец е основната забележителност и е един от най-големите в света, с над 600 стаи. В него са разположени и няколко музея, за които можете да си купите комбиниран билет, а много туристи се надяват да зърнат и кралското семейство. Ако сте в града от средата на май до септември, не пропускайте да наблюдавате ежедневната смяна на стражата, която започва с парад на военни към 11:45 часа (12:45 в неделя) и отнема 30 минути. За разлика от Бъкингамския дворец, тълпите тук не са многобройни.

Повечето сгради в Стария град са от XVII и XVIII век, а тесните павирани улички ще ви отведат до изобилие от магазинчета за ръчно направени сувенири или до ресторанти с вкусотии от цял свят.

Централният площад в Стария град Стурториет (Stortorget) днес е тихо, красиво местенце, идеално за разходка, но в миналото тук се е разиграла една от най-кървавите сцени в шведската история. През 1520 г. датският крал Кристиян II окупира Швеция и на 8 ноември обезглавява на площада над 100 благородници и духовници. Това събитие остава в историята с името Стокхолмска кървава баня.

Църквите, катедралите и музеите в тази част на града са многобройни, така че, ако искате да научите повече за шведите, за историята им, за начина им на живот или просто да се разходите из Средновековието, не пропускайте да посетите тази възхитителна част на града.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин