Странности на храненето по света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Странности на храненето по света
Автор: Георги Василев
Странности на храненето по света
Снимка: Maureen Didde

Със сигурност знаете, че не бива да се храните с краката на масата в луксозен ресторант. Но ако става въпрос за луксозен ресторант в град Хартум в Судан? Трябва ли да оставите камилата си пред заведението или да я вкарате вътре? Дали може да ви арестуват, ако издадете този странен звук на смучене със сламка, когато стигнете до дъното на чашата със сода? Или дали трябва да оставите мравките в супата си да се издавят или да ги спасите? Следващите странности в световния етикет за хранене може да не са чак толкова странни, но са доста близо:

1. В Китай се смята за грубо и невъзпитано да изядете всичко, което е сервирано в чинията ви, защото някой може да помисли, че не сте получили достатъчно храна и сте все още гладен.

2. Ако сте в испанска закусвалня, от вас се очаква да хвърлите трохите, салфетките, остатъците от храната и опаковките директно на земята. Прието е всичко да се измита на края на деня.

3. Според англичаните няма проблем да ядете печеното пиле с ръце, ако наоколо няма прибори. Искането на прибори би било обидно за готвача, защото означава че не искате директно да се впуснете в хапването.

4. Във Франция е грубо да поискате кетчуп от готвача – това означава, че не харесвате храната.

5. В Германия е прието да режете картофите си с вилица, защото ножът е твърде прецизен.

6. Канадците се оригат, за да кажат „Благодаря, храната беше превъзходна”.

7. Ако ядете цяла печена риба в Полша, никога не я обръщайте наобратно, защото според старо полско предание, ако обърнете рибата в чинията, това ще обърне лодката на рибаря в морето.

8. В Япония сърбането на спагетите се смята за комплимент към готвача. Това означава, че толкова много харесвате храната, че не можете да изчакате да я вкарате в устата си. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Охльо Бохльо, 30.08.2013 | 11:17
Определено бях изненадан,честно! Много интересни свои традиции така да се каже имат по света :)
Bori Dobreva, 29.08.2013 | 17:27
Благодаря ви за полезната информация! Представям си пода на някое заведение в Испанияя затрупан с боклук и колко гадно (сигурно) ще изглежда това за някой чужденец Или пък как в Канада няма нищо лошо да се уригваш след ядене - напротив - даже ще получиш усмивка насреща. А пък в Китай, даже и да ми се иска да изям всичко, ще трябва все пак да оставя нещо...
Vqra Petrova, 29.08.2013 | 15:36
Много интересни обичаи :) ДОкато тук е похвално,ако си изядеш всичко, в Китай било обидно :) Добре е да ги знаем тези неща,ако ще пътуваме към някоя страна,особено ако сме на гости в някое семейство, не бива да обиждаме домакините си :)
Абонирайте се за нашия бюлетин