Свиленград на път да стане първият български град с нулеви отпадъци - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Свиленград на път да стане първият български град с нулеви отпадъци
Автор: Peika.bg
Свиленград на път да стане първият български град с нулеви отпадъци

Свиленград подписа Споразумението за сертифициране на градовете с нулеви отпадъци (Zero Waste Citieis Certification Agreement), като по този начин се превърна в първият български град кандидат за нулеви отпадъци.

Начело с кмета на града арх. Анастас Карчев, новината за подписването бе последвана от официалното заявление на Свиленград за сертифициране на градове с нулеви отпадъци (Zero Waste Cities Certification), предоставено от центъра за изграждане на капацитет Mission Zero Academy (MiZA). MiZA и Zero Waste Europe, заедно с местната организация за нулеви отпадъци „За земята“, ще напътстват и подкрепят Свиленград в неговото zero waste“ пътуване, като помагат за постигането на целите на града до 2025 г.

В допълнение към общите ангажименти за управление на отпадъците, присъщи на процеса на сертифициране, Свелинград ще постави специфичен акцент върху текстилните и строителните отпадъци и ще въведе системи за разделно събиране в околните села.

След създаването на Консултативен съвет за нулеви отпадъци преди няколко години, сега общината ще се стреми да:

• Постигне на 90% отклоняване на твърди битови отпадъци (ТБО);

• Достигне целта от 99 кг на жител/година през 2025 г. за годишното количество остатъчни отпадъци;

• Намалее обема на ТБО, изпращани за изгаряне, като изгради повече средства за осведоменост за устойчиви алтернативни решения;

• Повиши осведомеността за принципите на нулеви отпадъци и кръговата икономика в рамките на своята общност, като използва широк спектър от комуникационни методи и канали.

„Свиленград има дългосрочна визия в рамките на своята стратегия за нулеви отпадъци, която включва различни иновативни решения, които ще постигнем благодарение на сертификата Zero Waste Cities. Ние сме ангажирани да работим усилено с нашите жители за по-чиста околна среда“, каза арх. Анастас Карчев, кмет на Свиленград.

Задвижван от европейската неправителствена организация Zero Waste Europe, ZWCC на MiZA е разработен, за да подкрепи градовете в Европа, които искат да ускорят своя преход към нулеви отпадъци и прилагането на кръговата икономика на местно ниво.

„Изключително сме развълнувани и горди, че Свиленград ще стане първият български град кандидат за нулеви отпадъци. Свиленград демонстрира силно лидерство по тази тема от няколко години, откакто стана част от Програмата за градове с нулеви отпадъци първоначално през 2019 г. С техния ангажимент да станат сертифицирани, ние сме развълнувани да започнем да работим със Свиленград и нашия местен член, За Земята , за да насърчим прехода на общината към нулеви отпадъци и да я превърнем във водещ град в тази област както в България, така и в Европа като цяло.” каза Джак Маккуибан, програмен координатор за градове и общности в Zero Waste Europe.

През 2017 г. градът беше признат за най-зелената община в конкурса на Екопарк България. Ангажиментът на Свиленград за нулеви отпадъци бележи друг важен импулс за България и цяла Европа, ясен знак, че се застъпва за по-устойчиво и кръгово бъдеще.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин