Теотиуакан – древният град, от който хората внезапно изчезват - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Теотиуакан – древният град, от който хората внезапно изчезват
Автор: Peika.bg
Теотиуакан – древният град, от който хората внезапно изчезват
Снимка: Anyul Rivas/Flickr

Теотиуакан е археологически обект в Мексико, който е се намира на 48 км североизточно от столицата на страната. 

В точен превод от науатл, езика на древните племена по тези земи, Теотиуакан означава „Където боговете са сътворени“ или „Място на боговете“.

Той е основан около 4-ти век пр. н. е., но учените все още не са единодушни, що се отнася до това, точно кое древно племе е поставило началото на града. Сред възможните му основтели са толтеките, олмеките и тотонаките.



В предколониално Мексико градът е бил многолюден, културно-икономически и култово-религиозен центърНай-добрият период на Теотиукан е бил между 5-ти - 7-ми в., когато според историците и археолозите населението му е достигало 200-250 хил. души. По неизвестни и до ден днешен причини в края на 9-ти век цялото население го напуска. Той започва да се използва от ацтеките цели 300 години след това.
Теотиуакан – древният град, от който хората внезапно изчезват
Снимка: Daniel Petty/Flickr

Главната артерия на града, който отвисоко прилича на гигантска координатна решеткае с дължина от 3,2 км. Тя се нарича „Променадата на мъртвите“ (кръстена по този начин от ацтеките, които погрешно заключили, че платформите край пътя са гробници). Пирамидата на Слънцето е най-внушителната постройка в града. Интересното при нея е, че тя не е издигната върху руините на по-стари постройки като други религиозни обекти от същия период. В северния край на булеварда се намира Сиудадела (цитаделата), която се явява огромно ограждение, в което е разположен Храмът на богът-змия Кетцалкоатъл.

Теотиуакан – древният град, от който хората внезапно изчезват
Снимка: LWYang/Flickr

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин