Тестват за коронавирус всички граждани на Словакия над 10-годишна възраст - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тестват за коронавирус всички граждани на Словакия над 10-годишна възраст
Автор: Peika.bg
Тестват за коронавирус всички граждани на Словакия над 10-годишна възраст
Снимка: pixabay

Словакия започна да тества за коронавирус почти цялото си население - безпрецедентна по масовост програма, която ще продължи през следващите три уикенда.

Бързи антигенни тестове ще бъдат направени първо на всички жители над 10-годишна възраст в четирите региона край полската граница.

Програмата под ръководството на министерството на отбраната ще обхване цялата страна в дните от петък до неделя през следващите две седмици.

Армията ще осигури за целта около 8000 войници, но не достига обучен медицински персонал. Затова от здравното министерство са отправили призив към студентите по медицина да се включат като доброволци.

Премиерът Игор Матович каза по-рано, че подлагането на тест е по желание, но онези, които не предявят отрицателен тест в дните след приключването на масовата кампания, ще бъдат пращани в 10-дневна принудителна карантина.

Президентът Зузана Чапутова разкритикува това решение. "Ако заплашваш със санкции, не може да казваш, че това е доброволно", коментира тя.

В 5,5-милионна Словакия за последното денонощие са били потвърдени рекордните 2581 случая на коронавирус, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

Регистрираните заразени в страната вече са общо 37 911.

19 човека с коронавирус са починали за изминалите 24 часа. Общият брой на смъртните случаи в Словакия вече е 134.

От утре в страната влизат в сила строги ограничения върху обществения живот.

Затварят всички магазини, с изключение на тези за хранителни стоки, стоки за бита и за строителство. Спират работа търговските центрове, фризьорските салони, автомивките, кинотеатрите и други обществени учреждения, които не се отнасят до жизненоважни сфери.

Ще продължат да приемат клиенти държавните структури, банките, пощите, аптеките, автосервизите и зоомагазините. Максималният брой клиенти обаче ще бъде намален. Вицепремиерът и министър на икономическото развитие и технологиите Здравко Почивалшек обяви на пресконференция днес, че броят на клиентите в затворени пространства е определен при разчет от 20 кв.м. за един клиент, или ограничен до един клиент, ако площта на помещението е по-малка от 20 кв. м.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин